De første kantareller viser sig omkring Skt. Hans efter at vi får min. 25 mm regn på et døgn. De pibler frem som små guldklumper ca en uge efter regnen. Ofte finder man dem i revler og altid samme sted år efter år. Derfor er der ingen der fortæller om de gode steder med de gyldne revler.
Der er så stor rift om de små guldklumper at de sjældent når at blive meget større end en tokrone og det er ikke usædvanligt at der lægges blade over de små for at skjule dem for andre svampeplukkere.
Der er kun en måde at finde kantareller på som nybegynder, ud i skoven og lede. Har du først fundet dem så kommer de samme sted år efter år.
Man finder dem på forskellig bund, både under løv og nåletræ. De står ofte på skrænter som er lidt vindudsat, således er mange af skrænterne langs skovveje gode steder at kikke efter dem.
Der er ikke forvekslingsmuligheder med andre svampe, idet lamellerne er nedløbende på stokken, farven lys gul og svampen dufter let af abrikos.
Fordelen med kantarellen er også at den sjældent angribes voldsomt af snegle mv.
Kantareller plukket i august © HHE
Naturblokken foretrækker kantareller på følgende måde.
Du skal bruge:
- Rengjorte kantareller 1/2 – 1 kg
- klaret smør eller vindruekærneolie
- 1 skalotteløg, 1 rød peper, evt lidt timian
- 1/2 L piskefløde
- Salt og sort peper
Rengør kanterellerne med en børste på findestedet. Får du først møget dem til med jord er de næsten umulige at få rene igen uden brug af vand, hvilket helst skal undgås.
Brug klaret smør (opvarmet smør hvor vallen er udskilt) eller vindruekærneolie
Varm fedtstoffet på panden og hæld kantarellerne på
Svampene steges nu hårdt på panden til det er let gyldne og evt. væske er fordampet.
Tilsæt finthakket skalotteløg, rød pepper, timian og lad det kort brune med.
Skru ned for varmen tilsæt fløden og lad stuvningen tykne under jævnlig omrøring.
Serveres direkte på et stykke smørristet lyst brød med en citronskive til.
Velbekommen og god tur i skoven, det er nu de er der efter tordenbygerne
.
Naturblokken.