Dansk: Rødrygget Tornskade Latin: Lanius collurio
Rødrygget Tornskade er karakterfugl for overdrev og den lysåbne natur.
Efter etablering af levende hegn på Naturblokkens ejendom er tornskaden blevet en fast indslag på ejendommen fra midt maj og sommeren ud, de fleste af billederne herunder er således taget på ejendommen.
Tornskaden tilbringer vinteren i Afrika, men dukker op hen på foråret når insektlivet på overdrevne for alvor begynder.

Den lever primært af større insekter og biller, men også firben og mindre dyr står på menuen.
Billedet herunder viser gylp af insekter hvor gylpen består af ketin som fuglene ikke kan nedbryde hvorfor det gylpes op.

Hør rødrygget tornskade via dette link https://www.fuglestemmer.dk/roedrygget-tornskade/
Navnet tornskade har både den rødrygget og store tornskade fået fordi de især opholder sig i områder med hvidtjørn, hunderoser mv. Tornskaden spidder byttet på torne typisk af hvidtjørn til senere brug, man kan således af og til opleve en tornebusk hvor div. insekter og smådyr er ophængt.

Tidligere fandtes rødrygget tornskade på hugstfladerne inde i skoven. Med overgang til naturnær drift uden hugstflader, brug af selvforyngelse, selvgroet og urørt skov bliver den trængt ud, idet skovbilledet ret hurtigt ændrer sig til mørk skov præget af skyggetræarter som bøg og ahorn.
De steder hvor man prioriterer biodiversitsskov med afgræsning til gavn for lysåben natur vil den til gengæld have gode vilkår. Nedensstående er et billede fra Jydelejet med et par naturplejende geder.

Skal du være sikker på at opleve Rødrygget tornskade skal du ud på overdrev, På Møn er Høvblege og Jydelejet sikre lokaliteter, af andre steder på Sjælland kan nævnes Asnæs, Røsnæs, Vesterlyng, Bjergene i Odsherred, Korshage, overdrev ved Melby mv.

God tur
Naturblokken