Syren, Vildtplante og velkomstdrink

I maj står syrenerne med de stærkt duftende lilla og hvide blomster, og det tætte grønne bladhang som er lægivende for mange andre arter.

Syren er anvendelig i plantninger for faunaen. Benyt den som lægiver og kantplante i levende hegn og remiser, samt i ydre og indre rande. Syren kræver fuld sol for rigtig at komme til sin ret.

Plant den i smågrupper gerne over 3 planterækker. Du skal være opmærksom på at den spreder sig ved rodskud. den trives på de fleste jordbundstyper, men udvikler sig klart bedst på den gode jordbund.

Den dufter meget kraftigt men bierne fravælger den, nok fordi de ikke kan komme ned i bunden af den lange tragt som den enkelte blomst danner. Det mest sandsynlige er derfor, at det er natsværmere der besøger syrenens duftende blomster, de kan nå ned i bunden af blomsten med deres lange snabel.

Syren i blomst

Nyd duften af syren , den hører maj til.

Du kan faktisk bruge syren til saft på samme måde som hyldeblomstsaft. Du gør sådan:

  • 40 blomsterstande
  • 1,8 kg sukker (erstat evt en del af sukker med honning)
  • 3 øko citroner
  • 2,5 l kogende vand
  • 3 breve citronsyre (60g)

Klip 40 syren blomsterstande, kom dem i en rustfri beholder eller stor gryde sammen med de skiveskårne citroner. Opløs sukker/honning og citronsyre i kogende vand og hæld det over syrenblomsterne. Lad det køle ned og sæt det i køleskab 3 døgn. Filtrer og du står nu med en ekstrakt som skal fortyndes 3-4 gange. Du kan evt komme den i champagne eller GT og servere den som en anderledes velkomstdrink. Bruger du overvejende de røde blomster får saften en smuk rød farve.

Saften holder ca en uge i køleskab, men kan med fordel nedfryses.

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*