Rødkælken synger hele året, men mest intenst i forårsmånederne. I november -marts er der ikke megen fuglesang, men netop rødkælken er et lille lys i vintermørket. I mange år var den den første til at byde velkommen når jeg mødte op i skurvognen ude i skoven mens det endnu var […]
Author: Hans Henrik Erhardi
Tobak for en skilling, Lille lappedykker.
Når frosten lukker de små moser trækker den lille lappedykker ud i åerne eller vores fjorde. Du finder den rigtig tit i havnene ikke mindst i tilknytning til de mere brakke områder som f.eks Roskilde fjord, Guldborgsund, Ulfshaleløbet, Stege Nor mf. Den lille lappedykker yngler ofte i de helt små […]
Koldrøget havørred
Ørreder over 2 kg egner sig bedst til koldrøgning. Fisken fileteres og dybfryses i min 2 døgn for at sikre at evt parasitæg er uskadeliggjort. De to filetter gives et godt drys salt iblandet 10 % sukker og står koldt 4-8 timer. Herefter hænges filetterne op til tørring et køligt […]
Judasøre
I vintermånederne finder man en af de få spiselige vintersvampe Judasøre på gl. hyldetræer. Svampen skæres af ind til stammen. Svampen skal tilberedes. Brug svampen skåret i strimler som fyld og til at jævne f.eks gryderetter. God tur Naturblokken
Eg
Dansk: Vinter-Eg Latin: Quercus petraea Dansk: Stilk-Eg Latin: Quercus robur Eg er ikke bare eg, de to mest almindelige og naturligt hjemmehørende er stilkeg og vintereg, de ligner til forveksling hverandre. Derudover er der nogle steder indførte arter som rødeg og frynseeg som stammer fra henholdsvis Nordamerika og Lille Asien […]
Ask
Dansk: Ask Latin: Fraxinus excelsior Træerne i vintertilstand. Asketræet bliver et stort og bredkronet træ. I ungdommen er barken glat og blygrå, senere bliver den furet. For mange er et træ måske bare et træ, men sætter man sig lidt ind i forskellene, åbner der sig en ny og spændende […]
Risotto med trompetsvampe
Et smut til et af de gammelkendte steder med trompetsvampe, gav en god hatfuld, hvorfor det var naturligt at menu stod på risotto med svampe, nænsomt kogt ind på fasanboulion ud fra overlår af fasan og suppeurter. Nedenstående er til 2 personer som hovedret. Du skal bruge: Du gør sådan: […]
Odder, en solstrålehistorie
Odderen har tilbage i tiden været meget udbredt i hele Danmark. Grundet pelsens høje værdi stod den i høj kurs hos jægerne, og der foregik en intensiv fangst af odder tilbage i tiden. De blev både skudt og taget med spyd når specialtrænede hunde havde lokaliseret deres opholdsted under åbrinken. […]
Vintersvampe, Østershat
For mange er svampesæsonen slut med den første efterårsfrost, men der er enkelte spisesvampe som først kommer i vinterhalvåret ofte efter milde og våde perioder. En af dem man ikke kan tage fejl af er østershat, som findes på gamle store udgåede eller skadede løvtræer, især kan den findes i […]
December
December kan være mørk våd og mild og for mange også stressende op til julens forventning til gaver, familiebesøg osv. Mange ting skal afsluttes og gøres klar inden højtiden. Den normalt mørke måned kan imidlertid også byde på sne og kulde selv om der bliver længere mellem år med vedvarende […]