Kortnæbbet gås

Kortnæbbet(sæd)gås ankommer fra sidst i september til midt i  oktober til overvintringspladserne i Vest-Jylland. Den kortnæbbede gås er således primært et Jysk fænomen, selv om de også ses andre steder i landet. Arten ruger højarktisk bla. på Svalbard. På trækket sydover gør den ofte holdt langs den Norske vestkyst, især er landbrugsområderne omkring Trondheimfjorden populære på trækket, både efterår og forår.

Kortnæbbet gås og bramgås Veststadil fjord © HHE

Den kortnæbbede gås er gennem årtier tiltaget i antal og især i forårsmånederne har den udgjort et problem for landmænd i Danmark og Norge. Derfor er der udarbejdet en forvaltningsplan mellem de lande som huser bestanden. Link Handlingsplan for kortnæbbet gås

Man forsøger at tilpasse antallet gennem jagt i efteråret i bla. Norge og Danmark. Ved at optimere jagten og derigennem også reducere jagtens forstyrrende effekt er der i både Danmark og Norge sket en øgning i afskydningen af gæs. I korte træk går optimeringen af jagten ud på at man koordinere jagten, får skudt mange gæs på kort tid og giver dem fred og ro i øvrigt.

Gode steder at betragte kortnæbbet gås er de vestvendte fjorde ned langs den jyske vestkyst samt Filsø i sydvest Jylland.

Du kan kende den kortnæbbede gås på den mørke overside, lille varm mørkebrunt hoved og kort næb. Lyden adskiller den også fra de andre gæs

Lyd kortnæbbet gås

Tag ud til de vestjyske fjorde det er nu det sker

Kortnæbbet gås i opfløj Veststadil fjord © HHE

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*