Konservering af svampe

Blandet høst i september

Med udgangen af oktober klinger højsæson for svampeplukning af men endnu kan der hentes fine råvare i skoven til tørring eller nedfrysning.

Mange har et ønske om at kunne konservere efteråret svampe til senere brug.

Der er i princippet 3 måder at konservere svampe på

Tørring:

Ved tørring skal svampene være relativ tyndhudede eller også skåret i tynde skiver inden tørring.

Svampe som egner sig særlig godt til tørring er alm. kantarel, tragtkantarel og St.trompetkanterel samt Karl Johan skåret i skiver.

Karl Johan

Svampene skal være renset og børstet rene, undgå vand hvis det er muligt. St. trompetkantarel skal du altid dele, idet stokkens hulhed altid gemmer bænkebidere, snegle, bog mv. Karl Johan skæres i tynde skiver.

Alm Kantarel

Har du ikke en svampe og frugt tørre som er specieltfremstillet til tørring, så kan du godt anvende din ovn ved max 30 -40 grader varmluft og lågen åben.

Svampene skal være helt tørre, så du kan lave pulver af dem. De kan opbevares lufttæt i glas med patentlåg og holder fint en sæson eller to.

Tørrede st. trompet kantarel

Når du skal anvende tørrede svampe er der to muligheder, opblød dem i koldt vand og anvend dem som friske svampe, når de har suget vand og er svulmet op.

Knus de tørrede svampe i en morder og tilsæt svampepulver i f.eks sauce.

Endelig er der en sidste mulighed, hæld neutral god olie i et glas og tilsæt tørrede Karl Johan. Så står du med en fin olie som kan bruges direkte i dressing eller f.eks en kryddermayonnaise.

Stegning og frysning:

Her kan alle spiselige svampe anvendes. Skær de rensede svampe i passende stykker. Varm neutral olie i en gryde eller pande, tilsæt svampene og vend dem jævnlig til meget af vandet er fordampet. Hæld svampene i foliebakker og lad dem afkøle, låg på og så i fryseren. Disse svampe kan du blot tø op og fortsætte stegningen eller komme dem direkte i gryderetter mv.

Alm. Kantarel
Indigo rørhat

Indigorørhat hører til vores bedste spisesvampe, men husk at den er giftig i rå tilstand. Meget velegnet som gemmesvamp stegt og nedfrosset sammen med andre rørhatte.

Syltning:

Du kan sylte svampe i en ganske almindelig eddike/sukker lage, og bruge dem som syltede svampe. Her skal du være opmærksom på kun at anvende de svampe der er spiselige som rå . feks champignon og Karl Johan.

Husk svampereglerne. Den vigtigste er: pluk ikke svampe som du ikke er 100% sikker på er spiselige.

God Svampejagt

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*