Den blå kærhøg hører sammen med rørhøg og hedehøg til en gruppe af rovfugle, kærhøge, for hvem det er karakteristisk at de afpatruljere områder i lav glideflugt med vingerne i karakteristisk v form.
I vintermånederne er det kun den blå kærhøg som ses i Danmark, de to øvrige er draget sydpå helt ned syd for Sahara.
Blå kærhøg er ikke almindelig ynglefugl i Danmark. Der registreres således normalt ingen eller kun nogle få par hver år.
Der kommer en del ned til os i efteråret fra ynglepladserne i Skandinavien, hvor den elegante jæger har sit yngleområde i de store myr(mose)områder og på fjeldet. Her lever den af lemminger og fugleunger, får den chancen så tager den også en voksen rype. En del blå kærhøge bliver vinteren over i Danmark hvis ikke vi får snevinter som lukker af for fødetilgang.
Den blå kærhøg er en udpræget jæger, det gælder både fugle og gnavere. For fuglenes vedkommende primært de fugle som hører til på jorden og i engene, hvor uforsigtige eller syge fugle slås på jorden.
Blå kærhøg har som de øvrige kærhøge en slags maske, som man mener bruges som en slags forstærker, så den på afstand under flugten kan høre evt gnavere som markmus mv.
Navnet blå kærhøg stammer fra hannens dueblå kropsfarve og vinger, hvor kun vingespidserne og bagkanten på vingen er sorte, en ualmindelig smuk fugl.
Hunnen og ungfuglene er varm brune.
For alle køn gælder at der er et tydeligt hvidt firkantet felt på overgumpen et sikkert kendetegn.
Nu kender du den blå kærhøg hvis du ser den elegante fugl i det karakteristiske lave svæv med v formede vinger over vore udyrkede marker eller strandenge.
God tur
Naturblokken.