Spise kastanje

Dansk: Ægte Kastanie Latin: Castanea sativa

Her midt i oktober kan du høste spisekastanjer, hvis du er så heldig at kende en lokalitet hvor de står.

Ægte kastanje

 

Du vil normalt finde ægte kastanje i større parker.

I nogle tilfælde finder du enkeltstående kastanjetræer i skovene, typisk hvor flere skovveje mødes. Her har skovfolkene ofte plantet ægte kastanje af hensyn til vildtet, og også for selv at kunne høste lidt kastanjer til efteråret hygge foran en buldrende pejs sammen med et godt glas rødvin,  mens efterårsstormene og regnen slår på ruden.

Du kan kende de ægte kastanjer på, at skallen omkring selve kastanjen er fyldt med tynde stikkende pigge. Er de det så ved du at der ikke er tale om hestekastanje som er uspiselig for mennesker.

Spisekastanje kendes på skallens mange tynde pigge © HHE

Kender du ikke til hvor der er ægte kastanjer må du ty til de større supermarkeders grøntafdelinger, her er ofte kastanjer importeret fra Frankrig.

Herunder et par måder at bruge spisekastanjer på:

Den mest kendte måde at lave kastanjer på er at bage dem i ovnen, du gør sådan:

  • Sæt ovnen på 180 grader
  • Fyld groft salt i bunden af en bradepande
  • Skær i kryds i toppen af kastanjen ( pas på fingrene kniven smutter let på den glatte skal)
  • Sæt kastanjerne i bradepanden med spidsen opad og bag dem ca 30-45 min.

Server dem direkte i bradepanden sammen med koldt smør og god flagesalt. En god rødvin passer glimrende sammen med kastanjer.

Du kan også riste kastanjerne over bål på en bålpande, eller på brændeovnen, men pas på de ikke får for megen varme.

Honning glaserede kastanjer til vildtretter.

Du gør sådan:

  • Skær et kryds i toppen af kastanjerne
  • Kom dem i en gryde med letsaltet vand kog dem næsten møre ca 10-20 min afhængig af størrelse
  • Pil kastanjerne mens de endnu er varme
  • Kom kastanjer og en passende mængde god dansk honning på en tør pande ved svag til jævn varme. Vend kastanjerne jævnlig til de har en let gylden honning glasering, og server dem lune til vildtretter f.eks skalstegt dyrefilet eller krikænder

Kastanje suppe:

  • 500g kogte afskallede kastanjer (se ovenstående)
  • 1,5 liter god hønse eller grønsags boullion
  • 1/2 hokkaido græskar ( kan undværes)
  • chili

Halver græskar med skal og tag kernerne ud, skær det 1/2 græskar i store stykker og bag dem ca 20 min på bagepapir i en bradepande ved 200 grader. Kog kastanjerne og pil dem mens de er varme( se ovenstående opskrift)

Kom 1/2 af de kogte pillede kastanjer i en blender sammen med de bagte græskarstykker. Tilsæt halvdelen af boullionen. Kør massen glat i blenderen. Kom massen i en gryde sammen med resten af boullionen.  Kom resten af kastanjerne i suppen og lad det simre til de hele kastanjer er helt gennemvarme. Pas på det ikke brænder på.  Vil Du have en lidt federe suppe kan du tilsætte fløde. Husk at smage det hele til med salt/pepper og chili. Serveres rygende varm en kold vinterdag.

NB. har du lidt sherry eller portvin stående bliver suppen ikke dårligere at at skvæt.

God fornøjelse

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*