Rønnebær

De er sure sagde ræven, da den ikke kunne nå rønnebærrene. Et gammelt ordsprog.

Røn optræder i flere former alm. Røn er en opret busk eller lille træ med hvide blomster i foråret og højrøde bær i efteråret.

Langs mange veje og indkørsler til landbrugsejendomme står Bornholmsk røn, et andet navn for seljerøn. På Østmøn er den meget brugt som allè træ langs landevejene. Den bærer orange bær.

Endelig er der den oprindelige røn Ulfsrøn som kan findes i de sydøstlige egne, specielt de gamle overdrev og selve Møns Klint har en bestand af denne.

Fuglene elsker de røde bær så skal du have lavet rønnebærgele, så skal det være nu før trækket af især drosler kommer ned nordfra.

Rønnebærgele egner sig rigtig godt til efterårets vildtretter.

Kurven fuld af rønnebær og æbler til gele

Du skal bruge:

  • Rønnebær og vand til kogning
  • Rønnebærsaft og sukker i forholdet 1/1
  • Grønne æbler eller pære ( kan undværes)
  • Geleringsmiddel,( kan undværes hvis du bruger æbler/pære)
  • Evt. lidt god Dansk honning som smagsgiver.

Du kan bruge bær til gele fra alle arter af røn du gør sådan:

Pluk så mange bær klaser som du har mod på. Skyl dem godt og fjern evt større kviste eller blade. Kom lidt vand i bunden af en stor gryde. Tilsæt bær og kog dem møre ved svag varme, pas på det koger let over. Lad det koge ca 20 min til bær er helt møre. Si bær gennem en stålsi eller et rent viskestykke.

Når du har den rene saft skal du bruge 1 kg sukker til 1 l saft. Bring saft og sukker til kogepunktet under omrøring og lad det småkoge ca 5 min, skum af undervejs. Tilsæt geleringsmiddel og lad det småkoge yderligere nogle minutter. Hæld på skoldede eller atamonfyldte glas. Læg et rent viskestykke over, sæt skoldede låg på når gelen er afkølet.

Du kan undgå geleringsmiddel, hvis du i stedet bruger nogle grønne æbler f.eks vildæble (abild) eller grønne pære, de indeholder inden de er helt modne en stor mængde pektin, som er det stof der får gelen til at stivne. De er samtidig smagsgivere. Inden du hælder gelen på glas så lav en geleprøve, dyp en teske i gelen, vend den nedad, gelen skal efter kort tid sætte sig som en dråbe på den kolde ske, så stivner den også i glassene.

Du kan finde røn i næsten alle Naturstyrelsens skovrejsninger i skovbryn, her har du også tilladelse til at færdes og plukke dem til eget brug.

God fornøjelse

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*