Enebær

Det er nu du med fordel kan høste de blåsorte enebær på enebærbuskene. Det er ikke nogen nem opgave idet enebær stikker gevaldigt.

Enebær hører til på de kreaturgræssede overdrev og hedearealer. Den trives både på sandjord og på den fede kridtholdige jord. Buskene bides ikke af kreaturer og vildt, hvorfor de trives på vores natur/kultur arealer som har været i græsning siden bondestenalderen. Her på Møn er det mest hedearealerne på Ulfshale der huser større bestande af enebær, men ser man godt efter står der gamle udgåede enebærbuske helt ude på og nedad skrænterne på selve Møns Klint. Det betyder at arealerne tidligere har været væsentlig mere åbne end de er idag, hvilket da også kan ses på de mange guldaldermalerier der er malet tilbage i tiden.

Enebærs ved har den evne at træet når det er forarbejdet ikke rejser sig når det bliver vådt, derfor er det formidabelt til træbestik og andre små husflidsarbejder.

Enebær har helt fra gammel tid været anvendt sammen med alkohol. I den form hedder den Gin.

I gamle dage blev enebærstave høstet og brugt til hegn, bla. er det gamle hegn omkring Jægersborg Dyrehave oprindelig lavet med enebærstave fra Norge.

De modne sorte og blå bær høstes og tørres, så har du en fin smagsgiver til f.eks grillede dyrekøller i efteråret og vinteren.

God tur

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*