Viben, forårsbebuder men i frit fald

For ikke så mange årtier siden kunne man alle steder i landet høre og se viben når den ankom i marts til våde enge og bløde oversvømmede lavninger i bondens mark. Den muntre fyr i sort og hvidt med grøn metalglans og fjertop, kan stadig ses og høres i landskabet, men antallet er faldet drastisk.

Der er givet flere årsager til det, men to af de vigtigste er at kreaturerne er kommet på stald, og et stadig mere effektivt landbrug uden plads til våde udyrkede pletter i marken.

Viben som ynglefugl (Kilde DOF, fugle&natur 2018) er faldet fra godt 66 000 par i 1976 til 16 000 par i 2018, et billede som går igen for mange af de andre tidligere så almindelige karakterfugle i agerlandet.

Viben hører til en af vores tidligst ankomne trækfugle, den benævnes også som en vejrtrækker, hvilket betyder at den flytter sig med vejrliget i det tidlige forår. Kommer der pludselig sne og frost trækker den lidt sydpå igen og afventer forårets komme.

Nyd billederne herunder og tag så ud i det tidligste forår og hør den boltre sig i engene.

Viben de våde enges karakterfugl i det tidlige forår

Med sine brede runde vinger, sort/hvide dragt og luftakrobatik i verdensklasse, samt lyden viet  viiiet, viiiet er viben ikke til at tage fejl af

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*