Gravad laks eller havørred er en rigtig god måde at udnytte en rigtig fin råvare og egner sig godt til forårs frokostbordet.
En af de ting der virkelig glæder en som lystfisker er, at kunne tilberede en fantastisk råvare og servere den for gæster. Her er et par opskrifter på graved laks eller havørred.
Du skal bruge en mindre laks eller havørred som fileteres og benene udtages med en pincet så fileterne er helt benfri. Du kan evt bruge halestykket af en større laks her er der ingen ben.
- 1 laks/havørred
- Salt/sukker blanding i forholdet 3/2, brug havsalt (flagesalt) og rørsukker det giver den bedste smag.
- Frisk dild (pas på jordbakterier)
- Friskværnet pepper
- Revet skal af en vasket økologisk citron
- Køkkenfilm ( kan evt undværes)
Der drysses lidt salt i bunden af et fad eller tallerken. De to stykker laks lægges med skindsiden ned af og der drysses med rund hånd salt/sukkerblanding samt frisk dild samt friskkværnet pepper og reven citronskal på kødsiden. De to stykker lægges nu sammen ovenpå hinanden så kødsiderne støder mod hverandre. Der lægges pres på fisken, brug evt en tallerken og film det hele. Sættes i køleskab i to døgn ( hæld væske fra efter første døgn og vend fisken og film på ny)
Du kan også bruge en hurtigmetode til gravad laks. Her skærer du den rå lakseside i tynde skiver som lægges på en tallerken eller fad, skiverne drysses med salt/sukkerblandningen og krydderierne, tallerkenen filmes trækker et par timer i køleskab og er klar til servering når du har hældt det udtrukne vand fra.
Mange bruger “rævesovs” til gravad laks selv syntes jeg det er synd men det er en smagssag, så herunder er en opskrift på hjemmelavet rævesovs
- 1 bundt frisk dild
- 1 dl neutral olie (raps/vindruekærne)
- 1/2 dl dijon sennep
- 1/2 dl æbleeddike eller hvidvindeddike
- 2 spiseskefulde brun farin
- smag til med salt pepper
Graved fisk skal opbevares koldt i køleskab og har begrænset holdbarhed 2-3 dage.
Velbekommen
Naturblokken