Rederod

På kalkholdigt jord I bøgeskovens mørke trives orkideen rederod. Den brune klorofylløse orkide lever i symbiose med en række svampe som stortrives hvor førnen ( blade og småkviste) fra bøgen blæser sammen i løbet af vinteren og nedbrydes i løbet af foråret. Netop derfor står der mange rederod på Møns Klint. Østenvinden fra Østersøen og den bratte klint skaber i vinterhalvåret ligefrem driver af bøgeblade når de blæser op fra skrænterne.

Rederod klinteskoven

Rederod kan være svær at få øje på med den brune lidt visne farve men mærker du i dagtimerne i juni en sød honningduft i bøgeskovens halvmørke, så kan de ofte betale sig at kikke lidt mere efter. Ofte er det den honningsøde lugt af rederod som er årsagen.

Navnet rederod skyldes at rodnettet lidt ligner en garnnøgle eller fuglerede. Det store rodnet er nødvendigt for at kunne trække nok næring ud af de svampe som rederoden er afhængig af og lever sammen med.

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*