Ved midsommer blomstrer hylden.

Almindelig hyld (Sambucus nigra)

Hylden mener man er kommet til Norden sydfra med munkene og klostrene. Hyld er en stor busk eller lille træ som er almindelig over det meste af landet. Den står i mange levende hegn langs skovveje og i rydninger. Hylden er en af de buske som især drosselfuglene er helt vilde med når de sorte bær er modne i efteråret. Der er det lidt specielle ved hyld at den sjældent klarer sig godt hvis den plantes, til gengæld dukker den næsten altid op selvsået i haver, levende hegn og rydninger.

Hylden blomstrer når det er midsommer.

Hyldens store hvidgule blomsterskærme dufter af sommer. Blomsterskærmene kan anvendes til mange formål. Den mest almindelige er nok hyldedrik og intet er mere læskende end denne på en varm sommerdag. Du kan selv let lave en fin sommerdrik af den på følgende måde:

  • 30 fuldt udsprungne hyldeskærme
  • 40 g ( 2. breve) citronsyre eller vinsyre
  • 1 kg sukker
  • 3 Økologiske citroner
  • 1,5 L kogende vand

Pluk hyldeskærmene et sted hvor der ikke sprøjtes med pesticider eller støves for meget.

Læg blomsterklaserne  i en gryde eller skål sammen med de skiveskårne  citroner

Opløs citronsyre i koldt vand

Hæld sukker i vand/citronsyreblandingen og kog det op til sukkeret er opløst

Overhæld hyldeblomsterne med den kogende blanding.

Tildæk og stil det hele køligt, gerne i køleskab i ca. 4 døgn.

Filtrer og hæld på flaske eller plastdunke. Frys saften ned hvis ikke du skal bruge inden for de første par dage.

Hyldesaft er nu koncentreret og skal fortyndes i forholdet 1 del saft til 4-6 dele vand hvis du bruger den som saftevand.

Du kan evt. nedfryse hyldesaften i isterning poser og bruge den i f.eks hvidvin. Vær opmærksom på at den koncentrerede saft grundet det store sukkerindhold kræver mange frostgrader og hurtigt tør op.

En anden mulighed er at bruge hyldesaft som en delikat sommersorbet, kør den på ismaskinen hvis du har en sådan.

Opskrift på hyldeblomst sorbet:

  • 2-3 dcl. koncentreret hyldeblomstsaft ( afhænger af hvor stærk den er koncentreret)
  • 3 stk. piskede æggehvider
  • 3 spsk. flormelis

Start med at hælde den koncentrerede hyldeblomstsaft i ismaskinen og begynd køling.

Pisk æggehvider og flormelis sammen til hviderne er stive, tilsæt massen lidt af gangen i ismaskinen til den opnår konsistens som letpisket flødeskum.

Kør sorbeten færdig og frys den evt. ned i en lukket beholder.

Kan evt. pyntes med et par citronmilisse- eller mynteblade og serveres i portionsskåle eller glas.

Når vi kommer til efteråret kommer naturblokken med opskrifter på hvordan du bruger de sunde sorte hyldebær.

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*