Vintersvampe, Opskrift med østershat

For mange er svampesæsonen slut med den første efterårsfrost, men der er enkelte spisesvampe som først kommer i vinterhalvåret ofte efter milde og våde perioder. En af dem man ikke kan tage fejl af er østershat, som findes på gamle store udgåede eller skadede løvtræer, især kan den findes i mængde på bøg hvor den gror direkte på stammen.

Østershatten er en glimrende spisesvamp som kan købes i de fleste butikker eller man kan selv dyrke dem i haven på gamle bøgebrændeknuder efter at have inficeret disse med svampespore, kan købes i nogle butikker. Det er nu sjovest selv at samle dem i skoven, og har man først fundet et træ med østershat, så er der normalt garanti for at de kommer igen på samme træ år efter år.

Husk at Du som udgangspunkt må samle til eget forbrug i offentlige skove, hvor Du også må færdes udenfor veje og stier. Du kan finde en offentlig skov ved at gå ind på Naturstyrelsens hjemmeside www.naturstyrelsen.dk  I private skove skal Du have ejerens tilladelse til at færdes udenfor veje og stier det gælder også selve svampeplukningen.

Opskrift:

ca 500g østershatte

1 skalotteløg

50 g smør

1 stor rød peper

1/2 rød chilipeber

1/2 l piskefløde (kan evt erstattes med 1/4 l piskefløde og 1/4 l hønse, vildt eller kalvefond)

1/2 citron

Salt/Peber

Lidt neutral olie ( vindruekærneolie) til at stege østershattene i.

Start med at ordne østershattene, stokken er ofte ret sej og træagtig og svær at få ordentlig mør, så har du svampe nok kan det anbefales kun at bruge hatten. Del hattene så de får ens størrelse.

Østershattene brunes på en stegepande i vindruekærneolie ved god varme indtil de har taget farve, og en god del af vandet i svampene er fordampet.

Der skrues ned for blusset smør samt finthakket skalotteløg, rød peber og chili tilsættes. lad blandingen stå ved svag varme og vend den jævnlig.

Når svampe, løg og peper er ved at være møre tilsættes piskefløden og evt. fond ( brug fond der svarer til det kød der serveres, feks vildtfond, kalvefond, hønsefond)

Lad det hele stå ved jævn varme til væskemængden er reduceret til ca det halve. (vend jævnlig rund i det)

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Ovenstående kan anvendes som tilbehør til kødretter eller som forret på et stykke ristet lyst brød, pynt evt med lidt citrontimian

NB: Har du samlet flere svampe end du skal bruge, så kan man med fordel fryse de fleste svampe i foliebakker. Du skal dog ikke tilsætte fløde blot fryse de brunede svampe ned.

God svampejagt

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*