Vinterfugle: Troldanden

Troldanden, den lille charmerende and i sort og hvid iført lang fjertop optræder i tusindvis i østdanmark i vinterperioden. Den er ikke til at tage fejl af når den i dagtimerne ligger i store flokke typisk på ferskvandslokaliteter som St. Kattinge sø ved Roskilde, søerne i København og slambassinerne ved den gl. sukkerfabrik i Stegepå Møn. Lokaliteterne er klassiske og sikre steder hvis man vil opleve troldanden.

Troldanden er ikke så aktiv i dagtimerne her dagraster den ofte med hovedet under vingen, og tanker op til den ca en time efter solnedgang søger ud på fjord og hav for at fouragere på snegle og småmuslinger gennem hele vinternatten. Det er en oplevelse at se troldænderne trække fra og til dagrastepladserne. Man kan ligefrem tale om sværme af ænder der i den sidste aftenrøde eller første morgengry trækker samlet, så himlen nærmest er dækket af ænder, og vingesuset fra de mange tusinde vinger tydelig høres som en markant susen, en rigtig fin naturoplevelse som kan opleves fra november til marts, og som samtidig er lettilgængelig på de nævnte lokaliteter. Und Dig selv oplevelsen, tank termokanden med kaffe, sluk mobilen og lad roen sænke sig. God tur.

Troldænder i flugt

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*