Dampet havørred

I vintermånederne samles de havørreder som ikke har været oppe og gyde i stimer, især i brakvandsområder. Ofte er der tale om mindre fisk på 40-50 cm, men er du heldig kan du også fange en stor blank overspringer.

Husk at sætte evt. udlejede havørreder (nedgængere) ud igen. De er alligevel ikke værd at sætte på bordet, og skulle du fange en farvet fisk så skal den også ud igen.

Dampet havørred og hjemmerørt hollandaise hører sammen. Herunder får du en nem opskrift på dampet havørred.

Du skal bruge:

 • 1 havørred 1-2kg
 • 1. pk. smør
 • Citrontimian
 • 1 skalotteløg
 • 2 dl hvidvin/æblemost eller vand
 • Salt/pepper

Skrab havørred fri for de blanke løse skæl. Skær evt. hoved og hale fra så den kan være i en fiskegryde eller bradepande. Krydder den indeni med salt og pepper. Kom det pillede og halverede skalotteløg og citrontimian, samt et par smørklatter ind i fisken. Kom 2 dl væske ( hvidvin, æblemost eller vand) i bunden af fiskekedel. Smør risten med lidt smør og læg fisken på. Lidt afhængig af størrelsen skal ørreden nu have 20 min – 40 min ved 200 grader afhængig af størrelsen. Pas på ikke at give den for meget, den skal netop kunne slippe benet.

Et fif er at trække i en af bugfinnerne eller rygfinnen. Slipper den når du trækker let i den er fisken færdig.

NB. har du ikke en fiskekedel så kan du fint pakke fisken ind i sølvpapir og bage den i vandbad i i bradepande, erstat væsken (vin,æblemost,vand) med lidt mere smør.

Hollandaise på den gode måde (2 -3 personer):

 • 2 æggeblommer
 • 1/2-3/4 pakke klaret smør
 • Saften af 1/2 – 1 citron
 • salt/pepper
 • Blade fra citrontimian (kan undlades)

Klaret smør. Start med at smelte en pakke smør ved lav varme i en tykbundet gryde så vallen bundfældes. Smørret skal kun lige smelte endelig ikke brune. Tag smørret af varmen og efter nogle minutter kan du forsigtig hælde smørfedtet over i en lille hældekande.

Kom de to æggeblommer i en tykbundet gryde og tilsæt saften fra en presset 1/2 halv citron. Pisk det sammen. Sæt gryden på ved svag varme. Hæld nu lidt klaret smør i en tynd stråle i gryden mens du pisker. Tilsæt lidt smør efterhånden, bliv ved med at piske. Saucen skal ende med at have en konsistens som mayonnaise og være knap 60 grader varm. Den må ikke få for megen varme så skiller den, omvendt skal den også have varme for at blive cremet og tyk. Smag saucen til med yderligere citronsaft og salt og pepper inden servering. Kom evt en håndfuld citrontimianblade i til sidst.

Du kan også vælge en anden sauce som blot består af fiskefond fra havørreden. Denne opvarmes og der piskes koldt smør i inden servering, smages til med salt og pepper.

Tilbehør:

Små pillekartofler, smørdampet spinat.

En tør Champagne, eller tør hvidvin f.eks chablis eller en lys hvedeøl passer fortræffelig til.

Velbekommen

Naturblokken


Leave a Comment

Your email address will not be published.

*