Fasan i æblemost, karry og løse ris.

Hel flået fasan,til fasan i karry med løse ris © HHE

Fasanen er en indført fugl fra Asien som findes i mange former og farver. De fasaner du ser ude i naturen er for langt den overvejende del udsatte fugle som er sat ud i sensommeren, med det formål at blive skudt fra november til januar.

Fasanerne udsættes som 6-8 ugers kyllinger i naturen, et sted med skjul, læ, nattesæde, vand og føde. Føden får de primært gennem korn som daglig spredes på udsætningspladsen. Derudover er der ofte etableret fodermarker i tilknytning til udsætningspladsen. Det giver foder og skjul og er med til at holde fuglene i udsætningsområdet frem til den dag der afholdes jagt.

På jagtdagen, dem er der typisk 3-4 af i sæsonen, fra oktober til januar skydes en stor del af de fugle der er udsat. Fasaner vil helst løbe frem for at flyve, så ikke sjældent har de anet uråd og er stukket af inden jægerne er på plads det er således ikke ualmindeligt at der kun nedlægges halvdelen af de fugle der er udsat.

De fasaner man køber er med andre ord frie fugle som har haft min 2 måneder i det fri før de skudt ender på middagsbordet.

De fleste vælger at flå fasaner simpelthen fordi skindet ofte alligevel går i stykker. Har du tålmodigheden så betaler det sig at plukke dem, megen af den gode smag sidder i og lige under skindet.

Følgende opskrift er baseret på at bruge lår, hel flået fasan, eller brystfilet. Underlåret er fyldt med taver (benafstivere) og er således ikke nemt at spise, men de er gode at holde i hvis du vælger at gnave låret. Vil du gøre det rigtig nemt så kan du udbene overlår og alene bruge det rene overlårskød til retten herunder. Bruger du brystfilet så bliver retten bedst hvis du lader fileterne sidde på brystbenet.

Du skal bruge ( til 4-6 personer )

  • 10-12 hele fasanlår, eller to hele flåede fasaner, eller 8 stk brystfilet
  • 1 liter æblemost (gerne nypresset, ufiltreret)
  • 2 madæbler med god syre f.eks Belle de Boskoop
  • Ingefær, ca 2x1cm
  • Gurkemeje 1-2 tsk. ( gerne friskrevet men pas på det farver alt)
  • Smør til bruning
  • 1. tsk stødt kanel, 1-2 spk. karry og 1 tsk. cheyenne pepper
  • Salt/pepper

Du gør således:

Tag en tykbundet gryde, gerne støbejernsgryde. Smelt smørret og lad det bruse op, brun nu fasanen godt af i smørret.

Drys krydderierne over og lad dem brune med et kort øjeblik mens lårene eller de hele fasaner vendes. Tilsæt ingefær og 2 dl af æblemosten, og bring det hele i kog. Skru ned så det netop simre under låg. Lad retten simre 40 min.  når det gælder hele fugle og lår. Anvendes kun brystfilet så afkort tiden til ca 20-25 min. Vend lårene eller de hele fasaner, et par gange undervejs. Når der er ca 5 min tilbage af tilberedningstiden tages gryden af varmen, saucen sis og smages til med salt og pepper, tilsæt evt. mere karry hvis den skal være stærkere. Saucen retur i gryden til fasanen på svag varme.

Til sidst tilsættes madæblerne skåret i både, behold skralden på men fjern kernehus. Når æblerne er netop møre serveres retten sammen med løse ris.

Du kan evt. montere stegesky med et par kolde smørklatter lige inden servering.

Kogning af løse ris:

Risene koges i den resterende æblemost og der tilsættes 1 tsk. gurkemeje for at få den gule farve( kan undværes). Følg vejledning mellem ris og væske på rispakken. Brug løse ris frem for de kedelige risposer som altid bliver for våde og klæge.

Du kan fint servere en grøn salat til, selv foretrækker jeg lidt sprød frisk nyplukket rå grønkål. Surt/sødt tilbehør, syltede tomater/agurker, rønnebær eller ribs gele, og de netop møre æblebåde.

En god ikke for mørk øl eller hvidvin passer godt til retten.

NB, Husk altid at smage maden til inden servering.

Velbekommen

Naturblokken

 

Fasanbryst med løse ris og surt/sødt tilbehør © HHE

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*