Grågås

Grågåsen er stamfader til vores tamgæs. Den er den næststørste af vores gåsearter og er både yngle og trækfugl i Danmark.

2 grågæs bemærk den lyse forvinge et sikkert feltkendetegn © HHE

Du kan kende grågåsen på at den har en lysegrå forvinge, orange kødfarvet næb og fødder, og så er lyden væsentlig anderledes end hos de øvrige gåsearter et sikkert kendetegn.

Lyd grågås

Grågåsen har forstået at udnytte landbrugslandet og de jagt og forstyrrelsesfrie kærneområder ( reservater) til fulde, således er bestanden næsten 4 doblet over de sidste 4 årtier. Tidligere trak grågæssene sydpå bla. til Spanien og var således udsat for et massivt jagttryk  her i Danmark og på og i vinterkvarterene sydpå.

Med milde vintre, grønne vinterafgrøder og etablering af fredfyldte reservater vælger mange af grågæssene nu at blive hos os vinteren over. Grågåsen går på reden allerede i marts og er ret produktiv og der er efterhånden grågæs i næsten alle større og mindre vådområder, selv vores parker og voldanlæg huser i dag mange ynglende grågæs.

Par af grågæs bemærk at gåsen til venstre er helt fuld af æg © HHE

Grågåsen giver problemer for landbruget med markskader og er også  føde konkurrant når de øvrige gåsearter kommer nordfra på træk, de risikerer at grågæssene har tømt spisekammeret inden de ankommer.

Ud og nyd fuglene i efteråret, prøv at bruge lyden til artsbestemmelse når det gælder gæssene

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*