Hyldebær

Sidst i august modner hyldebær, så det er de næste 2-3 uger du skal høste de sorte tunge klaser med hyldebær som hænger og venter på drosselfuglenes træk sydover. Venter du for længe så har fuglene været der og plyndret buskene.

Koge saft af de sorte bær og komme den på dunke, så du har noget at varme dig på hen over vinteren. Du finder hyld i de fleste levende hegn, større skovlysninger, langs mark og skovveje. Husk rå hyldebær giver dårlig mave så de skal koges godt igennem.

Husk alt arbejde med hyldebær er udearbejde, især kogningen giver næsten altid problemer, idet bær løfter sig i gryden og så koger det over og hyldebærsaft farver alt sort, så er du advaret.

Naturblokken koger bær i ca 15-20 min. og fryser den afkølede saft ned i 2,5 liters dunke uden tilsætning af sukker.

Hvis du er lidt omhyggelig når du plukker de tunge hyldeklaser, kan du nøjes med at skylle dem når du kommer hjem, der sidder gerne en del smådyr i klaserne. Du kan naturligvis afstilke klaserne med en gaffel men det er ikke nødvendigt.

Tilsæt ganske lidt vand i bunden af en gryde og lad bær koge til de er kogt ud ca 15-20 min. Si bær over i en ren gryde eller skål ved hjælp af en rustfri stålsi eller et rent viskestykke.  Frys den ned så har Du færdiglavet hyldebærsaft til suppe og toddy til de kolde vinteraftener.

Naturblokkens anvender hyldebærsaft til hyldetoddy.

Til hyldetoddy skal du bruge:

  • 2 dl hyldesaft
  • 1 spks. honning ( farin eller sukker kan bruges hvis ikke du har honning)
  • 2 spks. rom

Varm saft op til kogepunkt opløs honningen deri og tilsæt rom.

Denne toddy gør sig især foran vinterbålet eller foran pejsen en rigtig råkold vinterdag evt med lidt mandelflager og rosiner.

Hyldebærsuppe:

  • 1 liter hyldesaft
  • 200g sukker
  • Æble og pære
  • Kammerjunkere

Varm hyldesaften op tilsæt sukker. Når sukker er opløst og saften har nået kogepunktet så tilsættes æble og pære skåret i tern og server straks. Kammerjunkere eller tvebakker gør sig godt som tilbehør.

God tur ud i hegn og skov

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*