16. maj Bukkejagt

Den 16. maj er helligdag for de fleste jægere.

Forårsjagten på råbuk går ind den 16 maj. Bukkejagten giver utrolig mange fine oplevelser ud over de rent jagtlige. Tidlig morgen ved solopgang og igen om aftenen hen under solnedgang frem til Skt. Hans er der fuld gang i fuglekoret, og mange af pattedyrene har travlt med opfostre unger så der er liv alle vegne.

Råbukken har etableret territorie. Her tolereres ikke andre bukke medmindre der er tale om helt unge dyr som ikke udgør en trussel mod pladsbukken.

Pladsbukken patruljere grænsen til territoriet daglig, typisk morgen og aften og markerer ved at feje på unge træer og buske, samt skrabe med klovene så jorden blottes i bare pletter.

Møder to lige stærke  bukke hinanden på grænsen mellem territorier kan man nogen gange opleve, at de går side om side med 10-20m afstand på stive forløb (ben) nærmest synkront. Ofte ender det med at den ene jages på porten.

 

Råbukken fejer opsatsen på træer og buske om foråret © HHE

Ikke så sjældent ender det fatalt for den ene, især når vi når brunsten i slutningen af juli. Får den svage ikke flyttet sig risikerer den at blive stanget ihjel af den stærke buk som får punkteret lunger eller mellemgulv på modstanderen.

Forårsjagten var oprindelig ment som en mulighed for at selektere svage dyr ud, høste nogle få gode bukke som havde opnået en moden alder og  fin opsats (gevir). Med råvildtets fremgang fra engang kun at være tilstede på de større godser er råvildtet nu den almindeligste hjorteart i Danmark. Bestanden er dog igen  faldende idet sygdom lokalt har nedbragt den, og de så værdifulde nye skovtilplantninger efter de store storme nu er groet helt til.

Husk at forvaltningen ligger i at holde en bestand sund og rask med en nogenlunde ligelig fordeling på køn og alder.

Bukken på billedet herunder skal have et par år mere inden den er afskudsbar, og så er skov ikke kuglefang.

Hvis ikke du ved hvordan man flår og forlægger råbukken, samt hvordan du laver fin gæstemad af den, har Naturblokken kurser hvor du kan lære det. https://naturblokken.dk/?page_id=5529

Knæk og bræk.

Naturblokken.

Lovende buk, hvis den får et par år mere at leve i, Møn 14. maj 2019

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*