Anemoner

Intet er vel mere dansk end anemoner i april.  De findes i blå, hvid og gul. Den blå er den første der springer ud ofte allerede i marts, og den findes kun hvor jorden er særlig kalkrig f.eks Møns Klint, Stevns, Køge ås, Allindelille Fredskov samt andre kalkrige lokaliteter øst for israndslinien. Den hvide anemone kommer før bøgen springer ud og er næsten afblomstret inden bøgens kronetag lukker af for lyset. Den gule anemone er normalt den sidste til at blomstre. Når den hvide anemone topper midt i april står der ofte også gule anemoner imellem de hvide, hvis jordbunden er tilstrækkelig fed og næringsrig.

Den blå anemone hører som de andre anemoner til raununkel familien. Den hvide anemone kender alle, men hvor der er særlig frodig skovbund gerne med kildevæld og kalkbund træffes også den gule anemone,  det gælder således mange lokaliteter på Sydsjælland, Møn og Lolland Falster.  For alle tre anemoner gælder det at de er tilknyttet løvskov.

Naturblokken har produceret en lille video om anemonerne til Nationalpark Skjoldungernes Land du kan se den ved at trykke på linket herunder:

Anemoner Boserup skov

Pak madkurven find et sted med læ. Læg dig på ryggen i anemonetæppet og se op på de drivende skyer. Mærk den første rigtige forårsvarme, til lyden af brumbasser og bier der søger blomsterne, se det er forår. Men pas på jorden er stadig kold og fugtig, så det anbefales at have et tæppe eller jakke med som underlag, de beskytter også mod slangen i paradiset, skovflåten som også er aktiv nu.

Anemonernes tykke rødder med oplagret næring er vigtig føde for råvildtet i senvinter og forår, men rødderne er giftige for mennesker så dem skal man holde sig fra.

Husk de blå anemoner er fredet lad dem stå de er alligevel smukkest på voksestedet.

Blå anemone foto © HHE

Gul anemone foto © HHE

Hvid anemone foto © HHE

 

God tur ud i foråret det er nu det sker

Naturblokken

 


Leave a Comment

Your email address will not be published.

*