Fiskehejre

Lidt ynkelige ser de ud når de står på et ben på isen i kanten af vågen eller som fastfrosne støtter på brakmarkerne, med hoved og hals trukket godt ned mellem skuldrende.

Der er tale om fiskehejren som trives med milde vintre, men har det svært med frost is og sne. I længere perioder med frost og sneperioder går mange af dem til.

Grundet efterstræbelse var hejren tidligere en meget sky fugl, men idag kan du finde den i mange park og voldanlæg også inde midt i København.

Hejren blev tidligere efterstræbt fordi den blev betragtet som skadedyr i dambrug men også fordi de smukke grå fjer var eftertragtet som hattepynt i de finere damehatte. Fluebinderen kender også til de lange hejre hackler (fjerstråler) som er bestanddel i mange klassiske fluemønstre.

Hejren er koloniruger og ikke sjældent yngler den sammen med råger i samme koloni. Det sker at hejren benytter sig af muligheden og tømmer rågereder for unger, de steder hvor de yngler sammen.

Hovedføden er dog fisk og padder samt på græsarealer også mus, det er derfor man ofte ser hejrer stå skulder ved skulder på brakarealer.

Hejren optræder hyppigt i folkloren og næsten altid i en negativ betydning tænk blot på ordet gl. hejre, gule stikkende øjne og så hejrens skrig når det forskrækkes i mørkningen, noget der kan få de fleste ukyndige til at få et lettere chok.

Du kan i flugten kende fiskehejre fra stork og traner, idet den altid flyver med krum s formet hals.

Vingefang: 150-175 cm
Længde: 90 cm
Vægt: 1.600-2.000 g
Ynglealder: 2 år
Kuldstørrelse: 4-5 æg
Antal kuld: 1
Rugetid: 25-26 dage
Ungetid: 50 dage

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*