Porse

Porse er en vild busk som dufter meget krydret og som igennem århundrede er brugt som smagsgiver til kryddersnaps.

Inden udspring i april sætter porsebusken rakler som med fordel kan klippes af og bruges som smagsgiver. Kryddersnaps lavet på disse rakler får en særlig fin smag og farve.

Du finder porse busken i det Jyske typisk langs kanten af de Jyske tørvemoser som findes i hedeegnene, samt langs mange af de vestvendte vandløb.

På øerne er der få steder du kan finde porse, idet der er få højmoser med den sure tørveagtige jord som porsen foretrækker.

Kommer du for sent og raklerne er tømt for pollen så fortvivl ikke du kan sagtens bruge nogle blade eller en kvist fra pors som smagsgiver. Du kan evt blot putte et en kvist med et par blade på en klar Brøndum så har du en fin kryddersnaps.

Porserakler

Porsesnapsen skal trække i alkohol, enten finsprit eller en neutral vodka eller snaps.

Selv bruger jeg raklerne og laver en koncentreret kryddersnaps som skal fortyndes meget op for at få den rette milde smag.

Typisk skal kryddersnapsen trække en uges tid til den opnår rette smag og farve, smagen skal være mild og aromatisk mange laver den og andre kryddersnapse for stærke så de bliver bitre. Smag på snapsen undervejs, det er en af fornøjelserne ved at lave kryddersnaps.

Brygger du selv øl er det også muligt at bruge raklerne eller blade som smagsgiver.

Plukker du den i første halvdel af april og sætter den på alkohol, har du en fin kryddersnaps til Pinsens sildebord.

God Tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*