De pibler fem i græsplænen, i vejkanten, parker og enge, det er “fandens” mælkebøtte, mange haveejeres ynglings hade objekt på lige fod med dræbersnegle og skvalderkål.
Men hvorfor må de ikke være der ? Det er da en køn blomst som tiltrækker bier og sommerfugle, og så smager den fantastisk som salat.
Mælkebøttebladene kan fint erstatte rucola som folk køber i butikkernes grøntafdelinger i dyre domme, og så er de helt friske når du selv plukker dem.
Du bør samle bladene et sted hvor du er sikker på at jorden ikke er forurenet eller hvor der ikke er hundeluftning. Saml dem evt. i din egen græsplæne så ved du at der ikke er sprøjtet.
Du bruger ganske enkelt bladene fra mælkebøtterne, de er bedst før blomsterne springer ud, jo ældre de bliver jo mere bitre bliver de.
Mælkebøtte før udspring kan ikke forveksles med giftige arter, brug dem som salat foto © HHE
En let salat er:
- En skålfuld skyllede mælkebøtteblade
- En kopfuld solsikke kærner som ristes let på panden ( pinje kærner eller nødder kan også anvendes)
- En kopfuld gode oliven
- Fetaost eller frisk mozzarella
- En god olivenolie som dressing
Passer godt til grill mad f.eks skalstegt dyrefilet, hvidvinsdampet havørred eller blot ovenpå en æggekage sammen med bacon, agurk og tomat.
Et lille trick hvis du vil have fjernet noget af bitterheden er at sætte en spand over de nye planter så de ikke får lys, så får du i løbet af nogle dage helt blege saftspændte skud uden ret megen bitterstof.
Velbekommen
Naturblokken