Nordens Guld

Ud over ødelagte sommerhuse, smadrede både og væltede træer byder gårdsdagens storm fra øst på rav på kysten for de heldige.

Efter østenstorm er der guld på kysten

Rav har helt fra gammel tid været en vigtig handelsvare, først som byttevare op gennem stenalder, bronzealder, jernalder og vikingetid. I dag er der også et marked, idet en del Skandinavisk rav handles til ret høje priser til bla. Kina.

Rav er forstenet harpiks fra fortidens store skove med skovfyr. Med klimaændringer og vandstandsstigninger havnende mange af disse skove på havet bund.

Især i vintermånederne med storme skyller de gyldne klumper op på standene sammen med ålegræs, tang og alt vores affald. Det er i disse striber af opskyllet tang du skal kikke efter de gyldne klumper.

Gylden ravklump i ålegræsset

Ravsamling er ligesom plukning af kantareller har du først knækket koden og fundet ud af hvor og hvordan og fået øjnene indstillet så er det ikke så svært at finde rav. Men du skal være hurtigt ude andre har samme passion for rav. Samling af rav er lige så omgæret af mystik og hemmelighedskræmmeri som samling af kantareller.

4 ravstykker fundet på Møn efter blæsevejr og højvande en dag i januar 2022

Du kan faktisk lave en udmærket kryddersnaps, ved at tilsætte en ravklump til vodka aller anden neutral alkohol og lade den trække til du står med en behagelig krydret snaps med en let gylden farve. Tag ravstykket op det kan bruges igen mange gange.

God Tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*