Rødkælk

Rødkælken synger hele året, men mest intenst i forårsmånederne.

I november -marts er der ikke megen fuglesang, men netop rødkælken er et lille lys i vintermørket.

I mange år var den den første til at byde velkommen når jeg mødte op i skurvognen ude i skoven mens det endnu var mørkt. Mens kaffen blev skænket i skurvognens halvmørke, og døren stod åben for at slippe af med den em af fugt, som det våde overtøj havde fordampet i løbet af natten i varmen fra den lille ovn som stod i hjørnet, kom den lille fugl ofte og satte sig på trinet ind til vognen, med hovedet lidt på skrå som om den sagde , skal du ikke til at se at komme i gang.

Arbejdet var klipning af pyntegrønt til alle de julestressede folk i Europa, som på samme tid hastede på arbejde i storbyerne for at skaffe penge til husleje, julemad og julemånedens forbrugsfest.

Den lille tillidsfulde fugl med den røde hagesmæk fulgte troligt 5 skridt bag mig hele dagen, mens stangsaksen rytmisk klippede grene ned fra træerne, eller det nedklippede gran blev samlet i bundter med 5, 7 eller 9 kg i hver.

Den lille fugl havde fundet ud af, at der var mad at finde på undersiden af det nedklippede grønt, i form af pupper fra småinsekter.

Siden den tid har den lille fugl altid haft en lidt speciel plads hos mig, og jeg ved ikke nogen bedre måde at starte en decemberdag på, end at høre de lidt vemodige klare triller i tusmørket en tidlig morgenstund.

Heldigvis er rødkælken meget almindelig også i parcelhushaverne, så mange har faktisk mulighed for at opleve lyden af den , hvis blot de vil give sig lidt tid væk fra mobiltelefon og andre forstyrrende elementer.

Naturblokken fangende lyden af rødkælken en tidlig morgen, du kan høre de fine triller i nedenstående videoklip.

Giv dig tid til at stoppe op et kort øjeblik inden du tager på arbejde, og lyt til den fine sang. Bedre start på en stresset arbejdsdag med al den støj og larm vi fylder vores hverdag med får man næppe.

Naturblokken

Comments are closed.