Odder, en solstrålehistorie

Odderen har tilbage i tiden været meget udbredt i hele Danmark. Grundet pelsens høje værdi stod den i høj kurs hos jægerne, og der foregik en intensiv fangst af odder tilbage i tiden. De blev både skudt og taget med spyd når specialtrænede hunde havde lokaliseret deres opholdsted under åbrinker. Ligeledes blev der sat trædesakse for dem. Mange endte også druknedøden i åleruser.

Odderen færdes ofte på land langs åbrinker

Indførsel af ferskvandsdambrug, hvor odderen helt naturligt blev et problem og dermed blev bekæmpet, samt ødelæggelse af habitat var også med til at bestanden var helt i bund.

Helt op til 1967 var der jagttid på odder, bestanden var nu i bund grundet efterstræbelse og drukning i åleruser.

Sidst i 1900 tallet vendte udviklingen for alvor, med udgangspunkt i den lille tilbageblevne odderbestand af betydning i Thy, indførsel af odderriste i åleruser, etablering af faunapassager og en generel bedring af vandkvalitet i åer og søer vendte udviklingen markant.

Odderen er i dag almindelig udbredt i hele Jylland og har fået fodfæste på Fyn.

På Sjælland har der længe været en lille bestand omkring Tissø og Åmosen. Den lille naturlige bestand er tilført 3 dyr fra Jylland udsat i NV- Sjælland.

En positiv udvikling på Sjælland har været ventet, men først nu ser det ud til at der for alvor er kommet vækst i bestanden, der registreres således odder flere steder bla. er der her sidst i 2019 fundet et nedkørt eksemplar ved Holmegård mose. Den registreres også på flere og flere vildtkameraer rundt omkring i regionen.

Odderen er ganske vist specialist i at fange fisk men den tager også mange padder især i vintermånederne hvor den finder dem i brinker i småvandløb, langs grøfter og tørvemoser. Får den chancen tager den også både æg, unger og voksne fugle primært vandfugle.

Mange tror at odderen kun er tilknyttet ferskvand, men den benytter i høj grad også de marine områder, bredderne langs Limfjorden er nok et af de områder med den tætteste bestand og får vi frost med sne og is er der gode muligheder for at se odderen ved flere af de små havnebyer og i forbindelse med våger hvor den fisker.

Odder

Odderen har haft ry for at være særlig sky og sårbar overfor forstyrrelser, det er nu helt forkert, den er ret tillidsfuld og som mange af de andre mårdyr ret nysgerrig. Den er flere steder blevet en fast gæst i havnene og også helt inde i byer som f.eks Ålborg hvor den et par gange har tømt folks havebassiner for guldfisk eller koi karper.

Især i vintermånederne er der en god chance for at se odderen

God tur

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*