En duft af våd jord og nedbrydning.

Med den rigelige væde og ret høje temperaturer i oktober er der fortsat mange svampe i skoven.

Regnvejr og svampeplukning er ikke den bedste kombination, så det blev kun til en række billeder i efterårsskoven, en dag hvor skoven emmer af fugt efter flere dages regn.

En sådan dag i skoven omfavner en med behagelig lugt af råd og nedbrydning på den gode måde.

Hekseæg
Hekseæg
Krystalstøvbold
St. trompetsvamp
Karl Johan
Violet Amatysthat
Rød fluesvamp
Brunstokket rørhat
Løgbruskhat

Samler du svampe så saml kun svampe du er 100% sikker på er spiselige. Ikke alle ovenstående er spiselige bla. er den røde fluesvamp giftig.

Herunder en kort beskrivelse af svampene ovenfor.

Alm stinksvamp

Hekseæg er det unge stadie af starten på stinksvamp som når frugtlegemet udvikles sætter en fallos op med klistret mørkebrun ildelugtende top som tiltrækker fluer. Fluerne spreder sporene.

I det unge kuglerunde stadie kan bolden gennemskæres Den hvide faste midte omgivet af gele kan udtages og spises rå.

Krystalstøvbold

Krystalstøvbold findes i mange former, De faste hvide individer er spiselige, men tag endelig ikke fejl af unge individer af snehvid eller grøn fluesvamp, de er begge dødelig giftige.

St trompetsvamp

En af de bedste spisesvampe og ingen forvekslingsmuligheder. En god svamp at tørre til senere brug. Idet stokken er hul så skal alle svampene deles, der er altid smådyr og blade i den hule stok.

Karl Johan

Karl Johan hører til de bedste spisesvampe, den kan spises rå smager af hasselnød, tilberedes som stuvning eller tørres. Kan forveksles med Satans Rørhat og Galderørhat. Den første har lys cremefarvet hathud og er relativ sjælden kender den kun her fra Møn, Galderørhat er lysere end Karl Johan især er undersiden meget lys, smager grimt deraf navnet.

Violet Amatysthat

Amatysthat står og lyser op med sin violette farve. hatten blev tidligere brugt rå som pynt i salat. Nyere undersøgelser har vist et ret højt indhold af arsen, hvorfor man nok bør være lidt påpasselig med at anvende den smukke svamp.

Rød Fluesvamp

Nyd den i skoven den er giftig så lad den stå

Brunstokket rørhat

En af de almindeligste rørhatte let at kende på den brune stok. En af de svampe som man altid kan finde og som kan anvendes som fyldsvamp, den er kun en middelmådig spisesvamp.

Løgbruskhat

Løgbruskhat er en af de svampe der altid kommer sent i bøgeskoven. Hatten lugter af hvidløg og anvendes i svamperetter eller tørres, idet den er god smagsgiver. Stokken er sort og sej så den anvendes ikke. Lugt til de svampe du plukker, der er et par andre arter som ligner løgbruskhat men de mangler lugten af hvidløg.

Uanset om du samler svampe eller ej så er en tur i efterårsskoven en tur værd, der er noget for alle sanser i oktober, især er duften af nedbrydning udtalt fra den våde og endnu varme oktober skovbund.

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*