November

November er måneden hvor træerne smider de sidste blade, trækfuglene er ankommet og for manges vedkommende fortsat videre mod syd.

Gæs af alle slags, og sangsvanerne som i disse år øger deres antal, fylder nu meget i landskabet, både visuelt og lydmæssigt når de søger ind på de høstede roe eller kartoffelmarker.

Er november mild kan der fortsat høstes svampe i skoven, men det lakker stærkt mod slutningen af svampesæsonen.

I de levende hegn står hunderosen endnu med de røde hyben, og benved og kvalkved flammer op med de smukke orange og røde stenfrugter.

Kvalkved står med de røde frugter (giftig)

Brug lidt tid på at lære træer og buske at kende i vintertilstand, med lidt øvelse kan man ud fra kroneform, grenvinkler, stammeform og farve kende træarterne fra hinanden på lang afstand.

Lindetræ i vintertilstand

Dåvildtet brunster ind i november, og man kan få fine oplevelser i statens dyrehaver, her står hjortene og grynter med den særegne lyd som kendetegner dåvildtet.

Dåhjort

I 2023 har hjortevildtet rigelig føde, idet egetræerne sjældent har båret så megen olden (agern) som i år. Agern og kastanjer er den rene superfood for hjortevildtet, som lægger fedt på kroppen.

Ellers er alle vildtarterne i topkondition, fuglene fuldfjerede og uden de irriterende pindeskafter i forbindelse med fjerfældningen, så det er nu du skal skyde gråænder og gæs til Mortens aften eller jul.

Gråandrik

I Øresund er det muligt at fange de sidste fede høstsild som passer så fint til julens frokostbord. Det er også nu du skal lave de hjemmespegede sild til julebordet. Naturblokken bringer opskrifter på spegesild i løbet af november.

Havørreden er nu i gydedragt og samler sig i stimer for at gå op i den å eller lille bæk hvor den kom til verdenen for 3-4 år siden, fra 15 november er alle farvede fisk fredede og husk at der er fredningsbestemmelser ved de fleste å udløb. Du kan endnu fange blanke målsfisk omkring de 40 cm, ikke gydeklare fisk, tag en enkelt over mindstemålet på 40 cm med hjem som madfisk hvis du løber ind i en stime af disse. Er du rigtig heldig på kysten løber du ind i en stor blank overspringer men der er langt mellem disse.

Ellers indstiller alt sig på at bruge mindst mulig energi og udnytte de stadig kortere dage.

Udnyt de lyse timer i november dagene bliver så korte

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*