Kæmpestøvbold

Efter megen regn kan man i juli -september finde kæmpestøvbold på enge og overdrev.

Kæmpestøvbolden kan blive rigtig stor større end en fodbold. Når de når den størrelse begynder de imidlertid at blive gule i kødet idet sporedannelsen er begyndt.

Kæmpestøvbold med begyndende sporedannelse for gl. til mad.

Det er kun de helt faste hvide individer som egner sig til mad. Kæmpestøvbolden er ikke den bedste spisesvamp, men som fyld fungerer den fint. Det er også muligt at skære den i skiver og stege den som en kotelet på panden, evt paneret. Selv skære jeg dem i stykker og bruger dem i gryderetter i stedet for eks champignon.

Pas på med de små individer hvis du samler dem under træer, kan af ukyndige forveksles med unge lukkede individer af snehvid fluesvamp som er dødelig giftig. Man ser imidlertid lamellerne på fluesvampen hvis man gennemskære den unge svamp.

Det er også lidt vigtigt at gøre opmærksom på at støvet (sporene) fra støvboldene ikke må komme i øjnene, det kan jo være fristende for børn og barnlige sjæle at kaste eller sparke til de støvende bolde, ikke nogen god ide.

Gl kæmpestøvbold i sidste stadie før nedbrydning

Finder du en kæmpestøvbold så se efter der står næsten altid flere.

God og sikker svampejagt

Naturblokken

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*