Iris

Dansk: Iris Latin: Apatura iris

Iris hører til vores største dagsommerfugle og det er altid en oplevelse pludselig at møde den store brune sommerfugl i løvskoven en varm sommerdag.

Iris kendes på størrelsen og den varmt brune farve med bagvingens øjentegninger og hvidt bånd midt på vingefladen. Hannen har når lyset brydes i en bestemt vinkel i vingerne en smuk blå farve.

Iris Odsherred

Iris er ikke så almindelig, den er afhængig af seljepil som larven lever på. Den store smukke sommerfugl tilbringer en stor del af voksenlivet i trækronerne, hvor den ofte suger saft på skadede træer.

Iris på ahornblad i løvtaget Midtsjælland 2020

Den har en noget uhumsk vane med at være tiltrukket af stinkende ting såsom svedige sokker, hundelort, gammel ost mv. Det er således muligt, at lokke den ned på den slags ildelugtende ting hvis man ved at den er i området.

Fårelort har bragt Iris ned på jorden Midtsjælland ultimo juli 2020

Første gang Naturblokken for alvor oplevede iris på nært hold var under skovarbejde en rigtig varm lummer sommerdag i en skovlysning, hvor sveden haglede ned af ryggen. Under en pause i arbejdet kom den store smukke sommerfugl pludselig svævende ned fra trækronerne tydelig tiltrukket af svedlugten. Det er sidenhen blevet til mange oplevelser med iris, idet den årligt kom i haven især i formiddagstimerne, måske fordi der dengang var 3 hunde som blev luftet i haven.

Er Du interesseret i dagsommerfugle vil naturblokken gerne anbefale bogen Danske dagsommerfugle af Michael Stoltze, den bør stå i enhver naturinteresserets bogreol, rigt illustreret og med fine beskrivelser af levested og levevis.

Iris med lyset brydende i vingen hvilket giver den blå farve

Fortsat god sommer og nyd de smukke dagsommerfugle

Naturblokken

Comments are closed.