Den alm rødstjert kommer normalt til os omkring 1. maj nogle helt fra Afrika, hvorimod den sodfarvede husrødstjert i stadig større omfang overvintre hos os i milde vintre.
Gennem et par år har Naturblokken haft begge som matrikkelart.
2022 havde Naturblokken den første husrødstjert her på Møn 23 marts, tidligt man fristes til at tro at den har overvintret i den milde vinter. I 2023 skulle vi hen omkring 1. april før den sat på taget af shelteren. I 2024 3 april.
Vi har som sagt to slags rødstjert, husrødstjert og rødstjert.
Begge har fået navn efter halens røde underside.
Han af husrødstjert kan du kende på at den er sodfarvet med rød haleunderside. Ligeledes har hannen to markante hvide felter på vingernes overside.
Du kan se og høre de to arter herunder.
Husrødstjert er en lille nærmest sodfarvet fugl, som gerne sidder højt til vejrs og lader sin røst høre. Den er som navnet antyder glad for at være nær mennesker og bruger vores bygninger som redeplads. Den findes således i mange industriområder og større byer.
Rødstjert er en lille livlig fugl med hvid pande, sort strubeplet og smuk rødt bryst. Især stemmen er imponerende for så lille en fugl. Stemmen har gennem mange år virket som vækkeur, idet den har haft sangplads lige uden for soveværelset. Morgenkoncerten starter hver morgen ca 1/2 time før solopgang. Bedre måde at blive vækket på findes næppe, når ellers man er A-menneske og kan lide at stå tidligt op, så man kan nyde solopgangen i fred og ro.
Rødstjerten bygger rede i hule træer, sprækker i bygninger og klinter. Møns Klint er en sikker lokalitet, hvis du vil stifte bekendtskab med rødstjerten. Den er også nem at få til at yngle i en opsat redekasse af den lidt åbne type, den vil helst kunne se ud når den ligger på æg.
Nu kender du rødstjerten.
Naturblokken