Hvem ringer klokkerne for

Rundt omkring typisk på kystnære overdrevs arealer med lavvande ferskvandsområder kan man være heldig at få nogle helt fantastiske lydoplevelser i nogle af landets smukkeste omgivelser.

Det kræver helt stille varmt vejr, det gør ikke noget at det har regnet eller er tordenlummert.

Bedst er lune tordenlumre aftener i maj men allerede sidst i april kan man på solskinsdage opleve klokkefrøen midt på dagen i de opvarmede damme.

Hen under aften begynder luften pludselig at vibrere af lyden af små klokker. Det er hannerne af klokkefrø som i de lave solopvarmede damme forsøger at lokke en hun til.

Klokkefrø Røsnæs

Klokkefrøen har været på grænsen af udryddelse herhjemme, men der er de sidste årtier gjort en stor indsats for at forbedre leveforholdene for den kystnære varmekrævende frø.

Et af de steder det er lykkedes er spidsen af Røsnæs. Her er etableret en række lavvande damme i tilknytning til de græssede enge og overdrev.

Klokkefrøen var væk fra Røsnæs, men fandtes fortsat på øen Nekselø i Sejerøbugten. Herfra flyttede man frøer og yngel til Røsnæs for at sikre sig at man havde en dublet bestand, hvis den på Nekselø pludselig kollapsede.

Projektet lykkedes og i dag er bestanden på Røsnæs blandt landets største, og samtidig er det let for befolkningen at opleve frøerne, mest i form af den særprægede lyd.

Du kan også finde klokkefrøer andre steder, primært på Sydsjælland herunder Knudshoved Odde, Glænø mf. og øer i det Sydfynske Øhav.

Klokkefrøen er fredet det gælder også æg og haletudser så lad dem i fred men nyd orkestret, det fås ikke meget bedre.

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*