Hestekastanje

Ordet hest foran et dyr/plante har altid haft en negativ betydning i forhold til noget “finere”, vi kender det fra hestereje, hestemakrel og hestekastanje.

Det er der nu ingen grund til, ganske vist er hestekastanjen uspiselig for mennesker, men den er et vigtigt og smukt træ, og nødderne er vigtige som føde for vores hjortevildt i efterårsmånederne.

De store hvide blomsterstande er om foråret vigtige for bier og andre bestøvere.

Hestekastanjens hvide og rosa blomster findes i maj

Hestekastanien finder Du i mange dyrehaver, slotsparker og aller og nok mest kendt i Tivoli midt i København.

De store fingrede blade er lette at genkende og giver et helt specielt lysindfald.

Hestekastanjen er også vigtig for mange hulrugende fuglearter, idet stammerne ofte indeholder store hulheder på grund af afbrækkede store grene, og efterfølgende rådangreb. Der er således ofte et natuglepar eller alliker tilknyttet steder med mange kastanjetræer.

Før alt det elektroniske legetøjs indtog i børneværelserne var de fleste børn bekendt med de store brune nødder som man kan samle i oktober og bruge til tændstikfigurer.

Vil man se hjortevildt er det også i oktober man skal opsøge kastanjen f.eks i Jægersborg dyrehave, her står hjortevildte ligefrem og venter på det hørlige bump i skovbunden når en kastanjenød falder ned.

Kastanjenødder

Saml kastanjier i efterårferien med børn og børnebørn det giver røde kinder, husk varm cacao det luner i sådan efterårsdag med frisk luft.

Godt tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*