Bålkaffe

I vores Nordiske broderlande er det nærmest et religiøst ritual, at man når man holder pauser i naturen, tænder bål og koger kaffe, noget vi lavlands danskere godt kunne lære af.

Bålkaffe smager nu meget bedre en sur halvlunken termokande kaffe

Ganske vist må man ikke sådan bare tænde bål i naturen herhjemme. Der er dog efterhånden oprettet mange bålpladser i Statens skove administreret af Naturstyrelsen. At pladserne er populære ses bla. af at der ikke ligger en pind i nærheden af disse egnet til bål, så du skal have brændet med hjemmefra, eller samle det i god tid før du når bålpladsen.

En del lystfiskere benytter sig faktisk af den mulighed der ligger i, at det er lovligt at lave et lille bål på kysten nedenfor vegetationen Det er næsten altid natfiskere som holder en lang pause midt på natten og her hygger sig med bål og kaffe.

Hvordan laver man så rigtig bålkaffe:

  • Du skal bruge en kedel, de fås i de fleste udstyrsforretninger som sælger vandreudstyr, husk at få pose med til kedel den bliver sodet udenpå og smitter af på alt.
  • Rent vand. Måske er du nødt til at have vand med hjemmefra, hvis ikke der er vand på bålpladsen. I Norge og Sverige er der rent rendende vand alle steder.
  • Kaffe, brug en god kaffe og mal den gerne selv groft på kaffemølle. (ellers køber du kaffe til stempelkande)
  • Bål, husk tændstikker og lidt tørt til optænding ( birkebark, papir, evt tændblok)

Kaffenvandet er sat over © HHE

Lav et lille kaffebål. Fyld kedel næsten op med rent vand og bring det i kog. Når det koger tages kedel af og en passende mængde kaffe ( en god nævefuld) hældes i kedel. Låg på og lad den trække mindst 5 min. Rør en gang eller to i kaffen med en pind så kaffegrumset bundfældes, og du har nu en god kop nylavet varm stærk kaffe. Bålet egner sig glimrende til at riste et par stykker tørsaltet bacon sat på pind, eller et par stykker brød med ost imellem.

Husk altid at slukke bålet ordentlig efter dig med rigeligt vand og efterlad pladsen så der ikke er synlige spor efter dig.

Undersøg altid om der er afbrændingsforbud som i den tørre sommer 2018 og respekter det.

Der er ikke noget der samler folk som et kaffebål midt i den natur vi alle holder af, kaffen smager nu engang bedre i disse situationer.

Middagspause med kaffebål under skovfuglejagt Norge © HHE

Naturblokken

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*