Havtorn Nordens C vitaminbombe

Havtorn står netop nu med de gule modne bær godt beskyttet af lange kraftige torne. Havtorn er en god vildtplante men pas på den breder sig meget ved rodskud, især hvis den plantes på fed jordbund.

Fasanerne og drosselfuglene elsker de gule bær, hundefolk og drivere hader den.

Den er nok den busk der har de kraftigste torne, og de giver betændelse når de knækker i poter eller fødder. Et par kraftige gummistøvler er ikke nok til at holde de kraftige torne ude, hvis du træder direkte på en tornet gren.

I vores naboland Tyskland er havtorn et skattet bær som anvendes til mange formål, sirup, syltetøj, gele, is osv. Der afholdes ligefrem havtornefestival i vores naboland.

I Danmark bruges den ikke så meget sikkert fordi den er så besværlig at plukke. Synd for den er en ren C vitamin bombe, 1 enkelt bær siges at indeholder lige så megen c-vitamin som en hel appelsin, og rigtigt anvendt smager den godt i mange sammenhænge, prøv eksempelvis nogle af nedenstående opskrifter.

Saml havtorn et sted hvor der ikke sprøjtes eller er meget trafikeret. Havtorn står som navnet indikerer mange steder langs kysterne, især hvis der er lidt skrænter.

Du kan enten plukke bær direkte af busken hvilket er besværligt, idet der er mange torne, og bær ret let smatter ud. Det letteste er at klippe grene med bær og så i fryseren med dem.  Når bær efter et par døgn i fryser er gennemfrosne,  kan de let bankes eller plukkes af grenene. Fryseren skal helst under 20 minus.

Sirup af havtorn:

  • 1 kg havtorn
  • 6-800g rørsukker
  •  1,5 dl vand

Kom vandet i en gryde. Tilsæt sukker og bær og kog op og skum af.  Lad bær/sukkerblandingen koge et stykke tid. Si bær fra i en rustfri si. Sæt saft sukkerblandingen over igen, og lad den koge ned ved svag varme til du opnår en halvtyk sirup. Pas på med varmen sirup brænder let på og så smager den bittert. Lad den køle lidt ned og smag den til f.eks med honning og citronsaft. Hæld den på skoldede glas eller flaske inden den er hel kold.

Egner sig godt til div desserter eller ost.

Sorbet af havtorn

Brug havtornesirup fra ovenstående opskrift.

  • 3 dl Havtornsirup ( har du hyldeblomst koncentrat kan du erstatte 1 dl havtornesirup med 1 dc. konc. hyldeblomstdrik)
  • 1,5 l vand
  • 3 spk. glykosesukker( forhindrer krystallisering kan undværes hvis ikke du har den)

Hæld vandet i en skål, tilsæt havtornesirup og glykose, rør det rundt så det er ordentlig blandet, hæld det på ismaskinen og du står med en eksotisk gul dessert. Pynt med flager af mørk chokolade.

Snaps af havtorn:

  • 1 flaske klar Brøndum eller neutral Vodka
  • Havtornebær

Skyl bær godt og lad dem dryppe af. Hæld bær i flasken til den er halvfyldt og tilsæt spritten så flasken er fyldt.

Trækker i et par måneder og fortyndes evt. op hvis den er for bitter.

En af fornøjelserne ved kryddersnaps er at følge smagsudviklingen og det kan man jo kun gøre ved at smage på den engang imellem.

God fornøjelse

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*