Lærkerørhat

Rørhatte familien er en stor familie af svampe som har rør i stedet for lameller. Ofte er der en symbiose (gensidig gavn) mellem træer og svampe, eller en svamp snylter og/eller er afhængig af en bestemt træart.

En af de svampe som er afhængig af en bestemt træart er den smukke karrygule lærkerørhat. Den står altid kun hvor der er lærk i nærheden, deraf navnet på den.

Lærkerørhatten kan du kende på den gule farve af både hat og rør. I fugtigt vejr er hat huden dækket af et klart slimlag. Der er ingen forvekslingsmuligheder med andre svampe.

Lærkerørhatten er spiselig men ikke nogen framragende spisesvamp, men unge individer kan fint bruges som fyld sammen med andre svampe.

Husk, tag aldrig chancher med svampe det kan have fatale konsekvenser at få en af de rigtig giftige med i kurven og stuvningen. Tag derfor billeder istedet for og få den artsbestemt via en god ny svampebog. Det er lidt vigtigt at det er en nyopdateret svampebog, idet nogle af de ældre har giftige svampe som Alm. Netbladhat stående som spiselig, den er giftig.

De fleste rørhatte er spiselige men der er et par stykker som er giftige bla. Satans rørhat https://naturblokken.dk/?p=9407 eller uspisegelige som Galderørhat.

God tur

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*