Det flyder med fjer, hvad er det der sker ?

Især i vores fjorde og vige samt større søer flyder det pludselig med store hvide og grå svingfjer fra svaner og gæs, hvad sker der ?

Svaret får Du hvis du kikker nærmere efter, der ligger flokke af svaner og de lidt mindre iøjefaldende grågæs i tusindvis i de indre farvande og større søer. Især omkring ubeboede øer uden ræv og mennesker, her er fred og ro.

Det er sådan at svaner og grågæs og også vores andearter fælder alle svingfjerene på vingerne samtidig i juli måned og i denne periode derfor ikke kan flyve.

Skal Du samle svingfjer så er det nu du skal gøre det de driver i land i stor mængde.

Fuglene kan ikke flyve i denne periode, noget man benyttede sig af i gamle dage hvor man i robåde gennede fuglene ind i fuglekøjer, en slags ruse hvor man så kunne slagte dem. Den tid er heldigvis forbi.

Ænderne ser man ikke så meget til men knopsvanerne er meget synlige, og du kan se kæmpeflokke i bla. Roskilde fjord, Sælsø, Basnæs-og Holsteinborg Nor, Karrebæksminde og Dybsø fjorde, Nakskov fjord og Odense fjord, samt ikke mindst omkring sandende ved Nyord på Møn. Her er samlet op mod 4-6000 knopsvaner i nogle få store flokke.

At færdes i store flokke er en sikkerhed for den enkelte fugl. Svanerne er måske ikke så udsatte men grågåsen skal passe på når havørnene som patruljerer for at udse sig en gåsesteg.

Derfor er grågåsen mere tilbøjelig til at opholde sig i de store søer hvor der er rørskær som de kan gemme sig i hvis havørnene er på vingerne. Tissø er et rigtig godt sted at se både grågæs og havørn netop nu.

Man er ikke i tvivl om når ørnen er på krigsstien alle gæssene bliver lange i halsen og panikken breder sig hvis havørnen kommer for tæt på.

I slutningen af juli er gæssene flyvedygtige igen og begynder for alvor at tage fat på landmandens afgrøder, knopsvanerne bliver i højere grad i fjordene og lever af ålegræs.

Er du kajakroer eller stand up paddler så vis hensyn, begge aktiviteter er stærk forstyrrende for de to arter, hold afstand min 400m gerne mere.

God tur derude, nu har du forklaringen på de store flokke af svaner.

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*