Prikbladet perikon, Kryddersnaps

  • Dansk: Prikbladet Perikon
  • Latin: Hypericum perforatum

Netop nu finder Du prikbladet perikon langs mange skov- og markveje samt på overdrev. Den er ikke til at tage fejl af med sine gule blomster. Navnet prikbladet perikon kommer af, at der er en mængde kirtler på såvel blade som blomsterstand, indeholdende et rødt farvestof som ses når man nulre blomsterknopper eller urtens grønne blade afgiver en stærk rød farve.

Perikon er en gammelkendt medicinplante også kaldet Johannesurt. Den anvendes som let antidepressivt middel, og har også en gavnlig virkning mod søvnløshed. Må ikke bruges sammen med receptpligtig medicin mod depression, medmindre der er sagt god for det af egen læge. Ved større eller jævnlig indtagelse kan de aktive stoffer i perikon medføre øget følsomhed overfor solens stråler.

Naturblokken anvender perikon til en fin og smuk kryddersnaps. Det er de gule blomsterknopper og de udsprungne blomster der anvendes til kryddersnapsen. Pluk hele blomsten og hæng den til tørre et døgns tid i skyggen (kan undlades). Klip knopper og blomster af og kom dem i et glas med låg. Tilsæt Klar Brøndum eller neutral Vodka og lad den trække til den får en flot rød farve (ca en uge). Filtrer og fortynd kryddersnapsen.

Perikon blomster og knopper © HHE

Kryddersnapsen skal som andre kryddersnapse fortyndes godt inden endelig brug. Velegnet til sommerens sildebord.

Eneste forvekslingsmulighed er engbrandbæger, den er giftig så undgå den, den kan ved første øjekast på afstand ligne perikon, men der er stor forskel på blomsterne når du har dem tæt på.

God jagt på sommerens krydderurter til kryddersnaps

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*