En grum historie om en smuk blå sommerfugl

  • Dansk: Sortplettet Blåfugl
  • Latin: Phengaris arion

Hver år udspiller der sig et drama på overdrevet Høvblege på sydøst siden af Møn.

Høvblege i modlys 25. juni 2023

  © HHE

Den sortplettede blåfugl har sit sidste levested i Danmark på kalkbakkerne på Høvblege. Der er tale om en ret stor blå sommerfugl som kendes fra de øvrige blåfugle på de karakteristiske sorte pletter på forvingens inderside. Lidt karakteristisk for Høvblegebestanden af sortplettet blåfugl er at de sorte pletter på forvingen er relativ små og i nogle tilfælde helt mangler.

Sortplettet blåfugl, bemærk den sorte plet på forvingens inderside © HHE

Den sortplettede blåfugl klækkes når den vilde timian begynder at blomstre sidst i juni og juli.

Undersiden af sortplettet blåfugl © HHE

Den sortplettede blåfugl lægger æg på vild timian og merian, ægget bliver til en larve og efter nogle dage falder larven til jorden. Larven udskiller et stof som får en speciel myreart til at samle den op og transportere den ned i myretuen. Her snylter larven så på myreæg og yngel, overvintre som puppe, og næste sommer sker forvandlingen, puppen klækker til en smuk blå sommerfugl og ringen er sluttet.

Kommer Du en tur til Østmøn er Høvblege en tur værd, fyldt med orkideer, vilde blomster og insekter. Ønsker Du at se og opleve insekterne er det bedst midt på dagen, idet de da er meget aktive, hvis du derimod skal tage billeder vil Naturblokken anbefale morgen og formiddag, her sidder sommerfuglene ofte i græsset og er nemmere at komme tæt på.

Karakteristisk for sortplettet blåfugl er at den er meget aktiv og sjældent sidder stille ret længe. Når den endelig sidder stille er det næsten altid med sammenklappede vinger, så det kan være lidt en tålmodighehedsprøve at få gode billeder af den.

Vild timian på myretue Høvblege
Sortplettet blåfugl på merian

Naturblokken ønsker god tur

NB: Husk alle planter er fredet på Høvblege og den sortplettede blåfugl er sammen med flere andre sjældne sommerfugle omfattet af fredning og forbud af indsamling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*