Du kan nå det endnu, strandmalurt står som en sølvgråt tæppe langs mange af vores strandenge, pluk den og brug den til en kryddersnaps velegnet til efterårets sildebord.
Standmalurt finder du som sagt langs de fleste af vores strandenge, den står ofte yderst på engen helt ud til evt. opskyllet tang.
Strandmalurt blev tidligere brugt som middel til at holde møl væk fra uldtøjet, et par kviste i klædeskabet og man var fri for de irriterende møl. Biavleren kan med fordel bruge kviste af strandmalurt sammen med lagret af vokstavlerne, idet voksmøllet heller ikke kan lide planten.
Strandmalurt skal bruges med omtanke, idet den ved større og længerevarende brug kan skade centralnervesystemet. Udtræk af strandmalurt blev også tidligere brugt som ormemiddel.
Sådan laver du kryddersnapsen:
- læg et par kviste strandmalurt i en tæt glas og overhæld med klar Brøndum eller en neutral Vodka. Lad den trække nogle få dage til farven bliver gylden umbrabrun. Nu står du med en essens som skal fortyndes, idet den næsten altid bliver for stærk og bitter. Fortynd den til den får en let gylden farve og bitterheden kun netop kan erkendes. Som de fleste andre kryddersnapse vinder den ved lagring.
God tur på strandengen
Naturblokken.