Kysterne et orgie af farve

På intet tidspunkt af året er farvepaletten på kysterne så stor som i juni, herunder et lille udpluk af farver og planter fra nordkysten af Møn.

Den blå middelhøje slangehoved blomster til glæde for bierne.

Overalt hvor der er lysåbent og tidligere blev gravet efter kugleflint står den smukke blå slangehoved i blomst. Den trives på de næringsfattige men kalkholdige stenrevler og er en vigtig plante for mange insekter.

Filtet kongelys lige før udspring.

Kongelys trives på samme lokalitet som slangehoved og står meterhøj lige før udspring med de smukke store gule blomster. Blomsterne blev før brugt i folkemedicinen bla til behandling af astma og som blodfortyndende middel, men man skal være forsigtig med selv at bruge den.

Hybenrose

Den invasive hybenrose eller rettelig Rosa Rugosa som den hedder breder sig i disse år langs kysterne. Den er oprindelig indført og smuk og hårdfør som den er breder den sig på bekostning af den hjemmehørende flora. Hyben og frøene inde i dem tåler saltvand og spirer når de skylles op på stranden, derfor spredes de meget hurtigt. Men smukke er de og blomsterne kan bruges til gele og hyben til marmelade og bierne er vilde med dem.

Strandkål

Strandkål står typisk på stenede kyststrækninger, netop nu i juni blomster den med de fine hvide blomster. Strandkålen er stamfader til de fleste af vores kålarter.

Godt tur , nyd juni måneds farveorgie langs kysten.

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*