Vinterfugle på fjorden

Når frosten bider og de helt lavvande områder fryser til er det tid for at tage ud ved fjorden, idet der ofte er våger og strømrender tæt under land som huser mange svømmefugle, især blishøns, de små dykænder, trold, hvin og taffeland samt skalleslugerne. Det er en god vinterferieaktivitet at pakke rygsækken med varm kaffe, kakao, varmt tøj en god håndkikkert, og hvis man har en sådan teleskopkikkert som bringer fuglene helt ind.

Har Du ikke en teleskopkikkert kan du sikkert få lov til at låne den et øjeblik af en af de mange andre fuglekikkere der samles ved hotspots.

Der er også gode muligheder for at se havørn på disse lokaliteter se efter dem de sidder tit på store sten på div odder eller i et udgået træ. Er du heldig ser du dem jage over vågerne. Her står menuen næsten altid på blishøns, som når ørnen jager klumper sammen i panik og basker med vinger og fødder så vandet nærmest koger omkring flokken.

Herunder havørn som tager en skadet gråand i Roskilde Fjord.

Gode lokaliteter i isperioder er Roskilde Fjord, især havnen ved Jyllinge,  Isefjorden, Kalvebodløbet mellem Amager og København, Skælskør Fjord- og Nord, Stege Havn mf. men helt generelt steder med strøm. Brug evt. dofbasen til at finde gode lokaliteter.

God Tur

Herunder en række billeder af de nævnte arter:

Blishøns i våge, Jyllinge ©HHE

Taffelanden herunder kendes på den grå ryg og vinger og det rødbrune hoved samt den tydelige farveafgrænsning mellem bryst og bug.

Taffeland Roskilde Fjord ©HHE

St. Skallesluger herunder kendes på hannens sorthvide farve og næbbets karakteristiske krog, hunnen er mere spraglet med rødbrunt hoved.

St. Skallesluger ©HHE

Hvinanden ovenfor kendes på den hvide kindplet og det karakteristiske smalle men høje hoved, gule øje og så i flugten den karakteristiske hvinen/klirren fra vingerne der har givet den sit danske navn.

Troldand ©HHE

Troldanden kender du på det hvide vingespejl dan sorte overside og den markante overgang mellem det sorte brust og den hvide bug, samt hannens karakteristiske top.

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*