Blåmuslinger

Vintertid er tid for blåmuslinger. Du har sikkert set dem ligge på køl hos dagligvarebutikkerne op mod nytår, men der er intet i vejen for selv at samle en spandfuld blåmuslinger på muslingebankerne i vores fjorde, når blot du gør det i vinterhalvåret. Hold dig langt væk fra div. udløb såsom udløb fra åer, rensningsanlæg og kloakrør.

December – marts er højsæson for blåmuslinger, på intet tidspunkt af året er de bedre end her, idet de endnu ikke har frigivet årets afkom i form af muslingelarver.

Der er to vigtige regler Du skal kende:

1) Friske levende muslinger er lukkede. Lukker de sig ikke af sig selv ved at blive slået let i bordpladen skal de kasseres

2) Kogte blåmuslinger skal være åbne når de er kogt. Er der lukkede muslinger efter kogning skal de lukkede kasseres

Det er lettest at samle muslingerne ved lavvande, her kan man på DMI under https://www.dmi.dk/vandstand/ se vandstanden lokalt. Det kan være en god hjælp til at planlægge tidspunkt og sted. Du skal naturligvis samle ved lavvande.

Naturblokken har to opskrifter med muslinger, let at gå til under “Mad af naturen” en varm muslingesuppe og en kold opskrift på muslinger til frokostbordet.

Varm muslingesuppe tager ca 20 min.

Du skal bruge:

1 kg friske blåmuslinger ( forret til 2 personer )

3 små skalotteløg

1 stor porre ( to små )

2 gulerødder

1/4  selleri

1 stor kvist timian (gerne citrontimian)

1/2 god flaske tør hvidvin

1/4 l piskefløde

Salt/pepper

Safran eller gurkemeje (1-2 teskefulde gurkemeje)

Start med at skylle muslingerne i håndvasken. Skrub hver enkelt med en stiv børste eller grydesvamp, fjern skæg( det fæste som muslingen har haft på sten eller andre muslinger, ligner nærmest en lille grøn tangdusk). Skægget fjernes lettest ved at trække det ud af muslingen med hjælp af en lille ikke for skarp køkkenkniv og en finger til at holde imod.

Skær grøntsagerne i små ens stykker, gem evt det hvide af porren til senere.

Hælde lidt neutral olie (vindruekærneolie) i en gryde og sorter grønsagerne til de er næsten møre. De må ikke brune.

Hæld 1/2 flaske hvidvin på grønsagerne og lad det reducere til ca 1/3 del ved jævn varme.

Skru op på fuld blus og tilsæt blåmuslingerne, vend muslingerne og læg låg på. Tjek efter 2 min om muslingerne har åbnet sig, er de ikke alle åbne, så giv dem 2 min mere, osv. Vend dem med grydeske hver gang du ser til dem. Når alle muslinger er åbne tages gryden af varmen og indholdet hældes i en si, gerne et dørslag, over en skål.

Muslinger som er dampet for meget bliver ligesom gummi og er ingen god oplevelse. Har Du en fornemmelse af at der er sand i muslingerne kan det være en fordel at si suppen gennem et rent viskestykke.

Muslingerne pilles nu ud af skallerne direkte fra sien og lægges i en ren skål, laver du en større portion så kan det betale sig at bruge et fad så de hurtigt køles ned. Muslingerne stilles til side. (Du kan evt tage de største fra til næste dags frokostbord, sæt dem i køleskabet)

Selve muslingesuppen varmes nu op og der kan evt tilsættes div grønsagstern, gulerod, selleri og porreringe der koges knap møre i suppen. Når de er knap møre tilsættes 1/4 piskefløde (kan undværes) og suppen varmes op til den nærmer sig kogepunktet.

Suppen smages nu til med salt og peper samt safran eller gurkemeje til justering af farve og smag ( ca 1- 2 tsk gurkemeje )

Suppen serveres bedst rygende varm i portionsskåle ( forvarm skåle, fordel muslingerne i skålene og hæld den varme suppe over)

Serveres sammen med et godt stykke brød og et godt glas hvidvin eller en lys hvedeøl.

Varm muslingesuppe med et godt glas hvidvin © HHE

Muslinger til frokostbordet

Du kan få en fantastisk stykke smørrebrød med et godt stykke brød, kolde nykogte muslinger, nyrørt mayonnaise, frisk citron, salt og peper, det er fuldt på højde med håndpillede fjordrejer.

En variant til ovenstående er en muslinger i tomat med et strejf af chili.

Muslinger, 2 bøftomater eller 4 alm tomater, 1 skalotteløg, chili efter behag

Tag to bøftomater og 1/4 dem, pil alle kærner og det løse vandende kød ud.

Hak tomaterne fint og bland dem med finthakket skalotteløg, smag til med salt/ pepper og chili.

Vend muslingerne i blandingen og lad dem trække 1 time i køleskab.

Serveres til nybagt brød og et godt glas øl.

Bon appetit

NB: de bedste muslinger naturblokken nogensinde har fået var efter en lang dags vandring på Grønland. Ved lavvande samledes en kæmpe grydefuld store blåmuslinger som blev kogt i havvand, spist direkte efter de var færdige sammen med nybagt brød. Omgivelser og selskab har nok også noget at sige, ihvertfald sidder oplevelsen fast på nethinden til evig tid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*