Kræge findes primært i det sydøstlige Danmark på den fede jord. Findes i mange levende hegn, hvor den ofte forveksles med slåen eller den røde mirabel. Tag en bid så er du ikke i tvivl, er det slåen så snerpes munden sammen. Rød mirabel er lidt større og sødere men ikke nær så smagfuld som kræge.
Krægen er en vigtig plante for faunaen, den giver som slåen læ, ynglemulighed, pollen når den står i sit hvide flor i foråret, her er en summen af bier.
Krægeblommen er større end slåen og mindre end mirabel. Den modnes typisk 14 dage 3 uger senere end mirabel, og de små blommer er fantastiske til syltetøj. Det er nu her i sidste halvdel af august og begyndelsen af september, du skal samle dem og komme sensommeren på glas.
Krægeblommer
Syltetøj af krægeblommer.
Når du har samlet en spandfuld så skal de udstenes, det gøres lettest med en lille kniv, og ja det er et stort arbejde men belønningen er så rigelig derefter.
Du skal bruge:
- 1 kg udstenede krægeblommer (sviskeblommer kan også bruges)
- 600-800g sukker
- evt skallen af 1/2 økologisk citron ( kun det gule af skallen)
- 1 spks Mørk rom ( kan udelades)
- evt. pektin til tykning ( købes i breve)
- evt. atamon til konservering
Kom sukker og blommer i en gryde over jævn varme,. Rør forsigtigt til sukkeret er opløst. Giv det hele et hurtigt opkog under fortsat forsigtig omrøring, og skum det af.
Hæld syltetøjet på skoldede glas. Læg et rent viskestykke over. Sæt låg på og nu har du en fantastisk syltetøj til vinteren.
Kryddersnaps på krægeblommer:
Kom hele krægeblommer i et glas og hæld vodka på. Lad den trække 1/2 år og filtrer blommerne fra, fortynd kryddersnapsen efter behag.
God tur
Naturblokken.
For god ordens skyld skal det nævnes, at kræge ikke er en hjemmehørende plante – den er ikke invasiv, men den er indført til landet.
Tak for bemærkningen jeg retter til har søgt lidt videre på den og der er lidt delte meninger mht oprindelse men ser ud til at den sammen med mange andre arter kommer fra syd og mellem Europa. Jeg kender den primært fra SØ Danmark Møn og Sydsjælland hvor den står langs kystskrænter og i levende hegn sammen med ulfsrøn, navr og andre lidt mere varmekrævende planter.