Kræge, Danmarks hjemmehørende blomme

Kræge: Danmarks hjemmehørende blomme, findes primært i det sydøstlige Danmark på den fede jord. Findes i mange levende hegn, hvor den ofte forveksles med slåen eller den røde mirabel. De ligner da også hinanden en del, men tag en bid så er du ikke i tvivl, er det slåen så snerpes munden sammen. Rød mirabel er lidt større og  sødere men ikke nær så smagfuld som kræge.

Krægen er en vigtig plante for faunaen, den giver som slåen læ, ynglemulighed, pollen når den står i sit hvide flor i foråret, her er en summen af bier.

Krægeblommen er større end slåen og mindre end mirabel. Den modnes typisk 14 dage 3 uger senere end mirabel, og de små blommer er fantastiske til syltetøj. Det er nu her i sidste halvdel af august og begyndelsen af september, du skal samle dem og komme sensommeren på glas.

Krægeblommer

Syltetøj af krægeblommer.

Når du har samlet en spandfuld så skal de udstenes, det gøres lettest med en lille kniv, og ja det er et stort arbejde men belønningen er så rigelig derefter.

Du skal bruge:

  • 1 kg udstenede krægeblommer (sviskeblommer kan også bruges)
  • 600-800g sukker
  • evt skallen af 1/2 økologisk citron ( kun det gule af skallen)
  • 1 spks Mørk rom ( kan udelades)
  • evt. pektin til tykning ( købes i breve)
  • evt. atamon til konservering

Kom sukker og blommer i en gryde over jævn varme,. Rør forsigtigt til sukkeret er opløst. Giv det hele et hurtigt opkog under fortsat forsigtig omrøring, og skum det af.

Hæld syltetøjet på skoldede glas. Læg et rent viskestykke over. Sæt låg på og nu har du en fantastisk syltetøj til vinteren.

Kryddersnaps på krægeblommer:

Kom hele krægeblommer i et glas og hæld vodka på. Lad den trække 1/2 år og filtrer blommerne fra, fortynd kryddersnapsen efter behag.

God tur

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*