Cikorie, vildtafgrøde, julesalat, kaffeerstatning

Cikorie er eftertragtet af hjortevildtet og anvendes derfor i mange af de blandinger som udsås som vildtafgrøder i foråret. Cikorie er faktisk samme plante som man bruger som julesalat, her drives den dog i mørke for at få de lyse tulipanformede julesalathoveder som vi kender fra butikkerne i vinterhalvåret.

Cikorie virker for os mennesker ofte meget bitter, men hjortevildtet elsker den og gnaver den helt i bund. Der er faktisk også nogle stoffer i cikorie som menes at have en gavnlig effekt på div. parasitter herunder svælgbremselarver som råvildtet lider voldsom af i disse år.

Cikorie er en toårig plante. Første år sås den ud og står blot med de grønne salatblade.

Cikorie som et årig © HHE

Selv om den er bidt helt i bund kommer den med grønne blade næste år og ud på sommeren sætter den en lang blomsterstængel, op mod 2 meter i højden med smukke lyseblå blomster som især sommerfugle og svirrefluer tiltrækkes af. Man skal passe lidt på med hvor man sår den ud, idet rodvæksten er så voldsom at den kan gå i dræn og stoppe disse. Cikorie kan gå flere meter i jorden for at hente vand hvis det er nødvendigt.

Cikorie i blomst som toårig © HHE

Blomstringen er meget speciel, idet cikorien springer ud om morgenen med de flotte lyseblå blomster, men allerede først på eftermiddagen begynder blomsterne at trække sig sammen og til aften er de knap synlige.

Skulle nogen få forvildet sig ud et sted uden kaffe så er cikorie en godt alternativ. Det er rødderne der kan anvendes. Rødderne tørres og pulveriseres og kan anvendes som formalet kaffe. Det var således cikorie man anvendte som kaffeerstatning under 2 verdenskrig, markedsført under navnet Rich’s.

Du kan også lave din egen julesalat, grav et par planter op og plant dem i en stor plantepotte, sæt en anden spand ovenpå og husk at vande jævnlig. Sæt evt. en elastik omkring de grønne dækblade så du får et rigtigt julesalathoved.

 

Naturblokken

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*