Sommerfuglenes vagabond, Tidselsommerfugl


I 2020 har der her midt i juni været en periode med varme og Østenvind, det har givet tidselsommerfugle til Møn, men indtil nu ikke i samme omfang som i 2019. Det bliver lidt spændende at se om der igen i år bliver en massiv invasion.

Da Naturblokken sidst i maj 2019 kom med nedenstående artikel om sommerfuglenes vagabond tidselsommerfugl, vidste vi ikke at det skulle blive den største invasion af sommerfugle i mands minde. Antallet af tidselsommerfugle som er kommet op til os fra nord Afrika og syd Europa er ekstremt, og skal nok tælles i millioner. Naturblokken har en græsmark med kløver på ca 1 ha, der sidder mindst 1 tidselsommerfugl pr m2 hvilket vil sige at der er mindst 10 000 tidselsommerfugle i marken d.d. 13 juni 2019.

Måske har du lagt mærke til dem lige pludselig optræder de i mængde, en stor hurtig sommerfugl i brune og orange farver ofte lidt slidt at se på, det er tidselsommerfuglen. Intet under at tidselsommerfuglen ser slidt ud den har rejst langt helt fra Nordafrika eller Sydeuropa til Danmark og de øvrige Nordiske lande, ja helt til Nordkap kan man finde den. Tidselsommerfuglene benytter sig givet af jetstrømme i højereliggende luftlag til at blive transporteret de mange tusinde kilometer op til os nordpå.

Tidselsommerfugl på agertidsel © HHE

Lidt senere hen på sommeren kan man se den næste generation af tidselsommerfugle, nu er farverne langt mere klare end de slidte indvider vi ser i starten af juni.

Kender du et sted med mange blomstrende tidsler, så er det næsten sikkert at tidselsommerfuglen er at finde her.

Nok er tidsler besværlige men de er vigtige for vores insekter og der er altid gode naturoplevelser at få hvor de står, hvis man har lidt blik for insektlivet.

I juli og august kan vi glæde os over helt nyklækkede tidselsommerfugle som er helt klare i farverne i modsætning til de ofte lasede tidselsommerfugle vi ser i forsommeren.

Nyudklækket tidselsommerfugl

God tur ud i sommerlandet

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*