Hornfisk. Fangstgaranti

I april og maj trækker millioner af hornfisk ind i de danske farvande og op gennem Østersøen. Vinteren har været brugt i Atlanten, men i april og maj er de i alle vores fjorde på helt lavt vand for at gyde.

Rammer du det rigtige tidspunkt kan vandet nærmest koge af gydende hornfisk. Hornfisken er en fin sportsfisk og også en fin madfisk. Bliv ikke forskrækket over de grønne ben i hornfisken, det er kun en fordel, idet de let ses så man undgår at få dem i munden.

Er du familiefar og gerne vil givet ungerne nogle sunde natur interesser væk fra Ipad og Tv, så er det omkring første maj når bøgen netop er sprunget ud, at du skal tage ungerne med på fisketur, der er næsten fangstgaranti.

Du skal anskaffe dig noget let fiskegrej, det behøver ikke at være af den dyre slags, et par propper, nogle småkroge, samt et par pakker sildefilet.

Krogen monteres med en sildestrimmel ca. 1,5 m under proppen og kastes ud gerne i en strømrende, nu er det blot at vente til proppen går under og den første hornfisk kan landes.

Du kan også spinnefiske hornfisk, her anvendes små slanke blink  på 5-15 gram som spinnes hurtig ind så blinket går lige under overfladen. Et godt fif er at montere en lille enkeltkrog i en linetjavs ca 5 cm bag blinket, det øger krogningschancen, idet krogen da får fat i mundvigen på hornfisken.

Du kan også bruge et bundt røde silkesnore i stedet for krog efter blinket. Silkesnorene fås i handelen i de fleste grejbutikker. De mange små bagudrettede tænder på hornfiskenæbbet sidder fast i silketråden, så de ikke kan komme fri, hvis de først har hugget i snorene. Fordelen er også at Du ikke behøver at bekymre dig om at ungerne får en krog i fingeren under håndteringen.

Hornfiskene opsøges ved odder, rev, sejlrender og indsnævringer, det må gerne været fint vejr med solskin, og gerne en riflet overflade med let pålandsvind, det øger fiskenes bidelyst og gør dem mindre sky.

Vores fjordes udløb er altid gode hornfiskesteder, Isefjorden ved Korshage, Roskilde fjord ved Frederikssund, Røsnæs, Egebjergodde Fyn, samt alle odder og rev i Lillebælt og det Sydfynske Øhav,  samt alle broer og havnemoler ved Limfjorden er gode hornfiskesteder. Du kan finde dem overalt i de indre danske farvande, så prøv din lokale strand når blot der er lidt blæretang så er der også hornfisk.

Knæk og bræk

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*