Har Du blot en stor kuglegrill, er omhyggelig med håndteringen af vildtet og finder en periode med koldt klart vejr så er det ikke så svært at fremstille egne røgvare.
Du skal først have en grundlage bestående af 10% saltlage:
10L koldt vand, 1 kg salt, 100g sukker samt krydderier efter behag f.eks pepper, enebær og laurbærblade.
Du opløser salt og sukker i vandet under opvarmning til kogepunktet, herefter tilsættes krydderier og blandingen får lov at køle helt ned til under 5 grader, sæt den evt i køleskab når den er stuetemperatur.
Ofte er det køllerne fra hjortevildt som koldrøges. Jeg foretrækker selv at skille køllerne så de ligger i de enkelte muskler, det giver bedre mulighed for at få kødet spist løbende, og du er sikret at der ikke opstår områder som ikke har fået røg.

Læg musklerne fra køllerne i saltlagen og stil den køligt < 5 C i 1 uge. Tag kødet op og hæng det til tørre et koldt og luftigt sted i en uge. Herefter skal det i kold røg 1 uge. Selv anvender jeg bøgesmuld og ellesmuld fra eget savværk ( ikke motorsav kædeolie er ikke sundt).
Jeg bruger en røgspiral i bunden af grillen, kødstykkerne lægges på risten som forinden har fået en ordentlig tur med gasbrænderen. Jeg tænder op i smuld som forinden er tørret ordenlig op på en bakke over radiator eller i bageovn. Der skal kun være en glød i enden af røgspiralen så løber denne i løbet af 3-4timer til spiralen er tom. Har du ikke en røgspiral så brug en alugrillbakke med en masse huller i bunden.
Temperaturen skal ikke på noget tidspunkt komme over 25 C gerne væsentligt lavere. Tænder op et par gange i døgnet og kører med halv luft i bunden af grillen, helt lukket i toppen. Kommer der et par dage med høj fugtighed midt i rygeugen, så tag kødet ud og opbevar det køligt f.eks (køleskab) eller spisekammer.
Efter en uges tid i røg hænges kødstykkerne til yderligere tørring og modning, og kan nu holde sig vinteren over. Kødet bliver kun mere smagfuldt som tiden går. Til sidst er det helt sort og hårdt og egner sig da bedst til turmad eller snack skåret i helt tynde flager gerne med en kold øl til.
Bon Appetit.
Naturblokken